Diverse

Ambasadorul Germaniei la București nu vede posibilă o unificare după modelul german

Întrebat ce crede despre unificarea Republicii Moldova cu România după modelul german, ambasadorul Germaniei CORD MEIER-KLODT spune că o comparație cu unificarea germană nu este utilă, fiindcă a avut loc într-un cu totul alt context politic și istoric.

Oficialul german și-a argumentat poziția în felul următor:

”În anul 2016, având funcția de reprezentant special al președinției germane a OSCE, m-am ocupat, timp de un an, de reglementarea conflictului transnistrean din Republica Moldova. Care este obiectivul principal în această chestiune? Este vorba despre identificarea unei soluționări a conflictului, în cadrul unui stat suveran Republica Moldova, în integritatea sa teritorială și cu un statut special pentru Transnistria. O asemenea consolidare a unității statale a Moldovei cuprinde și statutul de autonomie pentru regiunea Găgăuzia, precum și alte drepturi ale minorităților. În acest context, este simplu să ne imaginăm ce impact politic ar avea o unire, mai ales având în vedere Transnistria și Găgăuzia – în această situație, găgăuzii ar avea un drept la secesiune. În plus, aceste tensiuni ar fi aduse apoi și în UEși NATO.

Consider, așadar, că este foarte înțelept din punct de vedere politic de a continua, în contextul actual, pe linia oficială a politicii externe românești, al cărei obiectiv strategic este susținerea, cu toate eforturile, a apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană. Ministrul de Externe Meleșcanu a reiterat chiar zilele trecute acest obiectiv, iar noi rămânem în continuare la dispoziția României în vederea unei strânse colaborări în această privință.

sursa: revista22.ro

Click to comment

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top