ActualitățiRomânia

VIDEO/ Cimitirul din Novaci-morții peste care a trecut plugul sovietic, restaurat de unioniști

Cimitirul militar din Novaci, Călărași este locul de veci al ostașilor românilor care au trecut Prutul pentru a dezrobi Basarabia. După ocuparea Basarabiei, cimitirul a fost distrus de sovietici și dat uitării. Cu câțiva ani în urmă cimitirul a fost identificat și pe locul acestuia au fost instalate două cruci în memoria ofițerilor Armatei a 4. În ajunul Paștelui Blajinilor, cimitirul a fost vizitat de către liderii unioniști din cadrul Alianței pentru Centenar care și-au propus ca până pe 8 iulie să inaugureze un monument în cinstea eroilor români căzuți în lupte acum de 77 de ani.

La Novaci, comuna Tuzara, Călărași a fost amenajat un cimitir, în câmp, la punctul numit Chirca, în dreptul șoselei Călărași-Vălcineț. Se întindea pe o suprafață de 61 de metri pătrați și cuprindea 20 de morminte, unul individual și 19 gropi comune, în care au fost înhumați 47 de militari români. Dintre aceștia 17 identificați și 30 neidentificați din Regimentul 55 infanterie, morți în perioada 8-11 iulie 1941. La mormintele acestora au fost instalate 2 cruci din beton. Dar în perioada sovietică toate cimitirile au fost distruse.

Mult timp acest loc a fost uitat de lume. Astăzi, cimitrul se află în proprietatea privată a unui agent economic. Acesta este dispus să ofere spațiul necesar pentru a restabili necropola exact cum a fost inițial. Istoricul Iacob Mândrescu a făcut rost de planul original al cimitirului din arhivele locale, după care se intenționează refacerea acestuia.

Reprezentanții noului val unionist, din cadrul Alianței pentru Centenar au vizitat teritoriul unde au fost îngropați ostașii în ajunul Paștelui Blajinilor. Președintele Blocului Unității Naționale, Ion Leașcenco, însoțit de vicepreședintele organizației Oleg Chicu și membrul BUN, Nisporeni, Vasile Mizin alături de Președintelel Mișcării Civice Tinerii Moldovei, Anatol Ursu au restabilit crucile de la groapa comună unde au fost înhumați ostașii români. Liderii unioniști și-au propus ca până pe 8 iulie necropola să prindă conturul de odinioară.

Tags

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Close