MAGAZIN

VIDEO // Provocări pentru candidații independenți la funcția de primar

Alegerile din Chișinău reprezintă o provocare nu doar pentru partidele politice. 3 candidați independenți și-au anunțat intenția de a candida la funcția de primar al Chișinăului. Sergiu Tofilat și Silvia Radu au acum în fața lor – o misiune dificilă – să colecteze 10 000 de semnături pentru a se înregistra în cursa electorală. Maia Laguta, candidatul care a devenit și un soi de legendă urbană, s-a retras din lupta pentru Chișinău, pe motiv că termenul pentru colectarea semnăturilor a fost redus de la o lună la 15 zile.
https://youtu.be/A-C-efdokDo

După ce a eșuat în colectarea semnăturilor Maia Laguta a decis să se retragă din cursa electorală. Candidatul independent nu duce lipsă de modestie și susține că guvernarea a înlăturat-o intenționat, anume pe ea, prin intermediul Comisie Electorale Centrale.
Alina Rusu, președintele Comisiei electorale Centrale, declară că termenul de colectare a semnăturilor nu a fost redus și că s-a condus după prevederile codului electoral

Un alt candidat independent a reușit să colecteze peste 3000 de semnături și speră ca până pe 20 aprilie va aduna numărul necesar. Sergiu Tofilat a mărturisit că dacă nu va reuși să colecteze semnăturile, atunci va candida din partea unui partid necompromis. Tofilat a mai menționat că persoanele care candidează independent sunt discriminate, deoarece candidaturile partidelor politice sunt scutite de la colectarea semnăturilor.

Întrebat de reporterul 10TV dacă candidații independenți sunt discriminați în raport cu ce-i numiți din numele partidului Alina Rusu a susținut că personal nu consideră că candidații independenți sunt discriminați.

Primarul interimar al municipiului Chișinău, Silvia Radu recurge la metode mai puțin ortodoxe. potrivit unor surse din cadrul Spitalului Municipal ”Sfânta Treime”, Buletinele de identitate ale angajaților instituției au fost colectate pentru înregistrarea candidaturii Silviei Radu. Mai mult, aceștia au fost remunerați cu un ospăț funcționăresc.

Directorul instituției medicale Oleg Crudu, într-o discuție cu reporterul 10tv a negat faptul că el ar fi coordonat colectarea semnăturilor în cadrul spitalului. Crudu susține că reputația sa și stagiul de muncă nu-i permit să coboare la un așa nivel. Totuși, Directorul spitalului nu exlude că unii șimpatizanți ai diferitor partide politice încearcă să colecteze semnături de la colegii de serviciu. La fel Crudu a declarat că ospățul oferit angajaților este doar o bârfă născocită de răuvoitori.

Nu am putut afla poziția primarului interimar și a candidatului Silvia Radu, pentru că reporterul 10TV nu a fost lăsat să intre în incinta primăriei. La fel, serviciul de presă al primăriei nu a dat vreun răspuns la solicitarea de a discuta cu primarul Silvia Radu.

La corturile de colectare a semnăturilor pentru Silvia Radu, cetățenii care și-au pus semnătura au încredere în candidatura primarului interimar, indiferent de faptul că nu a venit la primărie prin votul chișinăuienilor.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top