MAGAZIN

FOTO | „Patrimoniul cultural românesc – Centenar 2018” la Chișinău

Conferința științifică „Patrimoniul cultural românesc”, cu genericul ,,Centenar – 2018” este la a treia ediție și se desfășoară în aceste zile la Chișinău.

Eveniment, organizat de către Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului din România și Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București.

Prezentă la eveniment, Monica Babuc le-a mulțumit experților și specialiștilor pentru participarea în cadrul conferinței, dar și pentru aportul adus la protejarea patrimoniului cultural. De asemenea, oficialul a apreciat colaborarea fructuoasă dintre Republica Moldova, România, Bulgaria, Macedonia, Serbia, care a facilitat înscrierea în Lista Reprezentativă UNESCO a patrimoniului imaterial al umanității a dosarelor: ,,Colindatul în ceată bărbătească”, „Tehnici tradiționale de realizare a scoarței în România și Republica Moldova” și ,,Practicile culturale asociate Zilei de 1 Martie”.

Conferința are scop crearea unui cadru de discuții între specialiștii din domeniul culturii din Republica Moldova, România, Bulgaria, Serbia, Ucraina, în vederea implementării unor viitoare acțiuni de cooperare culturală, dar și pentru identificarea și promovarea elementelor culturale ale spațiului sud-est european.

La reuniune a participat Natalia-Elena Intotero, ministru pentru Românii de Pretutindeni, consilierul Președintelui României, Sergiu Nistor, subsecretarul de stat în cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale al Românei, Irina Sanda Marin Cajal, directorul Institutului Național al Patrimoniului din România, Ștefan Bâlici, directorul general-adjunct al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, Nicolae Brînzea, experți în domeniul patrimoniului cultural din Republica Moldova, România, Bulgaria, Serbia, Ucraina.

Amintim, că evenimentul se desfășoară în perioada 18-20 aprilie la Muzeul Național de Artă al Moldovei, marcând astfel Zilele Internaționale a Protejării Monumentelor și Siturilor Istorice, celebrată anual pe 18 aprilie, și face parte din șirul de acțiuni culturale prevăzute în Protocolul de colaborare între Ministerul Educației, Culturii din Republica Moldova și Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, care a fost semnat în iunie 2017.

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top