Diverse

VIDEO//De Ziua Pământului la Chișinău a avut loc Marea Salubrizare la Cimitirul Eroilor Români

Data de 22 aprilie când este marcată Ziua internațională a Pământului, la Complexul Memorial ”Cimitirul Eroilor” din Chișinău, situat pe strada Decebal 17 a avut loc acțiunea ”Marea Salubrizare”, la care au participat aproximativ 100 de persoane, elevi-voluntari din partea mai multor licee din Chișinău. Acestora li s-au alăturat veteranii războiului ruso-moldovenesc de pe Nistru din 1992, directori de licee și oameni de bună credință. Timp de o oră, participanții au salubrizat complet Complexul Memorial ”Cimitirul Eroilor”, pentru a elimina deșeurile care s-au adunat de-a lungul timpului. Tinerii au instalat la intrarea în Complexul Memorial coșuri de gunoi metalice, au instalat plăcuțe care atenționează oamenii să nu polueze spațiul și să păstreze curățenia și mediul înconjurător. Totodată, aceștia au plantat flori la capela comemorativă, au strâns gunoaie și au restabilit drapelul Republicii Moldova, care a fost vandalizat.

Este important ca o zi de duminică să se transforme într-o zi de suflet, într-o zi de omagiere și comemorare a eroilor neamului românesc, care și-au jertfit viața pe altarul libertății. Mai cu seamă că se apropie data de 27 aprilie – Ziua drapelului Republicii Moldova, se apropie data de 9 mai – Ziua Europei, aceste lucruri au referință la Patrie și la valorile pentru care au luptat acești eroi. Sperăm ca soarta acestui Complex Memorial să fie alta decât actuala”, a declarat Președintele Asociației Obștești UNIREA-ODIP, Vlad Bilețchi.

În acest context, liderul unionist spune că este datoria noastră să restabilim acest teritoriu, iar autoritățile sunt obligate să se autosesizeze în acest caz și să întreprindă demersurile necesare astfel încât necropola să redevină ce a fost odată.

Vom depune toate eforturile în acest sens, am sesizat Guvernul, Parlamentul, Președinția, Ambasadele statelor europene. Am primit mai multe răspunsuri, avem un dosar amplu. Am făcut apel la mai mulți deputați să ia cuvânt în plenul Parlamentului și să deschidă această rană acută. Sunt peste 1100 de ostași îngropați aici și nimănui nu-i pasă”, a punctat liderul unionist, Vlad Bilețchi.

În Cimitirul de Onoare din Chișinău au fost înhumați 1645 de ostași, printre care 431 români, 234 ruși, 29 austrieci, 39 cehi, 35 francezi și 6 polonezi căzuți în Primul Război Mondial, cât și 96 militari români căzuți în al doilea război mondial. În jurul capelei erau amenajate șase parcele cu 136 de morminte în care au fost înhumați 202 eroi și două cripte cu 572 de eroi români și ruși neidentificați.

Click to comment

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top