Actualități

LIVE // A 11-a zi de protest, Erevan, Armenia, nesupunere civică

live

Publicată de CivilNet.TV pe Duminică, 22 Aprilie 2018

Peste 230 de protestatari și doi parlamentri au fost reținuți de poliția care încerca să disperseze manifestațiile „neautorizate”.

Liderul protestelor de la Erevan, parlamentarul de opoziție Nikol Pașinian, a fost reținut de poliție la scurt timp după eșecul întâlnirii sale cu premierul Serj Sarkisian. Cu toate acestea, protestele împotriva premierului au continuat, iar zeci de mii de oameni s-au adunat duminică seară în centrul capitalei armene pentru a cere demisia lui Sarkisian.

Duminică dimineață, premierul armean Serj Sarkisian a părăsit întâlnirea cu liderul protestelor Nikol Pașinian după mai puțin de cinci minute, acuzâd opoziția de „șantaj”.

Pașinian a dechis întrevederea, care avea loc într-un hotel din oraș, cu afirmația că a venit să discute „demisia” premierului.

În replică, Sarkisian a spus că „aici nu este vorba de un dialog, ci de șantaj”, iar înainte de a pleca i-a spus liderului opoziției că în Parlament reprezintă numai „șase sau șapte” la sută din electorat, așa că nu este în poziția de a vorbi în numele întregii țări.

Protestele au izbucnit în 13 aprilie, după de Parlamentul l-a ales cu o majoritate de 76 de voturi la 17 pe fostul președinte Serj Sarkisian în funcția de premier. Sarkisian a condus Armenia din 2008, când țara avea un sistem prezidențial.

În 2015 s-a trecut prin referendum la un sistem parlamentar în 2015, iar funcția de președinte a devenit una reprezentativă.

Sarkisian, care nu mai putea candida la un nou mandat prezidențial după ce a fost președinte de două ori consecutiv, a preluat funcția de premier, invocând faptul că este liderul celui mai puternic partid parlamentar. (IG)

Sursa: europalibera.org

Click to comment

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top