MAGAZIN

Benderul și Chișinăul mimează negocierile. Experții în economie sar la gâtul separatiștilor

Mecanismul de admitere a autovehiculelor din regiunea transnistreană în traficul internațional este criticat de experții în economie de la Chișinău după ce la Bender, astăzi, 24 aprilie 2018 s-a ajuns la un consens cu privire la acest proiect. Deciziea protocolară cu privire la participarea mijloacelor de transport auto din regiunea separatistă, care nu desfășoară activitate comercială, în traficul rutier internațional a ajuns în vizorul expertului în economie, din cadrul IDIS ”VIITORUL”, Sergiu Gaibu.

În rezultatul mecanismului propus Republica Moldova va avea 3 regimuri de înmatriculare a automobilelor. Mecanismul standard cu numere moldovenești, unicul de care pot beneficia cetățenii de pe malul drept al Nistrului, regimul de numere transnistrene care pot circula liber și pe malul drept al Nistrului, cu toate consecințele de lipsă a înregistrării în registrele naționale și se mai propune un hibrid (fără ca să fie eliminată versiunea veche de înregistrare) – numere neutre cu care transninstrenii să poată circula peste hotare și care nu vor avea simbolica Republicii Moldova”, a scris Gaibu pe pagina sa de Facebook.

Expertul din cadrul IDIS ”Viitorul” susține că prin această decizie, regimul de la Tiraspol este privilegiat. Mai mult, economistul punctează faptul că Benderul și Chișinăul ar mima negocierile, iar această decizie va crea premise pentru alimentarea regimului separatist de la Tiraspol cu bani și pentru dezvoltarea unor scheme de corupție.

Cred că este de prisos să menționez că prin astfel de proiecte se subminează suveranitatea Republicii Moldova și efectiv este legiferat regimul de la Tiraspol prin politica pașilor mici. În același timp astfel de proiecte reprezintă riscuri majore pentru disciplina fiscală și colectările la buget. Acest mecanism crează premise noi pentru evitarea regimului de import de automobile standard și alimentarea regimului de la Tiraspol cu resurse noi financiare, înmatricularea automobilelor în regimul nou prin scheme de corupție, care nu lipsesc nici pe malul drept și nici pe malul stâng al Nistrului”, a punctat expertul.

Potrivit expertului, pasul pe care l-a făcut Chișinăul este unul greșit, iar acest lucru legalizează conflictul din stânga Nistrului pe veci.

Odată aprobat acest proiect, noi facem un pas mare înapoi în calitate de stat suveran, punem o piatră grea în transnistrizarea Moldovei și în legalizarea conflictului veșnic pe teritoriul Moldovei, instituim regimuri fertile pentru corupție și evaziune fiscală care se așează pe umerii cetățenilor din dreapta Nistrului. Acesta este încă un pas spre confirmarea statului de stat falit” a conchis Sergiu Gaibu.

Tags

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Close