Actualități

ULTIMĂ ORĂ: UNIUNEA EUROPEANĂ se extinde cu încă ȘAPTE state. Află cine sunt norocoșii

Uniunea Europeană este tot mai dispusă să ia în considerare aderarea statelor din Balcanii Occidentali la Uniunea Europeană.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat, la Tirana, că țările din vestul Balcanilor ar trebui să fie pregătite pentru aderarea la Uniunea Europeană în 2025, dacă vor îndeplini până atunci toate criteriile necesare pentru a deveni membre.

Serbia şi Muntenegru sunt considerate cele mai avansate pe calea aderării la UE. Aceste ţări negociază deja mai multe capitole din cele obligatorii pentru intrarea în Uniune şi au încheiat deja câteva. 

Albania şi Macedonia speră să primească undă verde de la Bruxelles pentru începerea negocierilor în iunie.

Albania, Macedonia, Muntenegru și Serbia sunt candidate oficiale la aderarea la UE, în timp ce Bosnia și Kosovo încearcă să obțină acest statut.

A șaptea țară este Turcia, stat NATO, care are statutul de țară aspirantă la accederea în Uniunea Europeană, dar procesul este lung și îngreunat de derapajele democratice ale conducerii Erdogan.

Deocamdată, Ankara nu îndeplinește multe dintre criteriile tehnice necesare intrării în UE.

UE consideră Balcanii Occidentali o regiune importantă în dosare precum controlul imigrației și combaterea unor amenințări mergând de la presupusul amestec al Rusiei la islamul radical.

Independența provinciei sârbe Kosovo, proclamată de parlamentul de la Pristina în februarie 2008, a fost recunoscută de majoritatea statelor membre ale UE. Singurele țări din blocul comunitar care nu au făcut acest lucru sunt Spania, România, Slovacia, Grecia și Cipru.

Click to comment

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top