MAGAZIN

Cutremur puternic în România, resimțit și la Chișinău. Ce intensitate a avut

Un cutremur de magnitudine 5 s-a produs în această seară în zona seismică Buzău- Vrancea, anunță INFP.  Seismul a fost resimțit și la Chișinău.

Seismul s-a produs la ora 20:15, la adâncimea de 144.738 km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor orașe Covasna (12km), Întorsura Buzăului (25km), Târgu Secuiesc (27km), Nehoiu (35km), Sfîntu Gheorghe (52km).

Este cel mai puternic seism înregistrat anul acesta. În luna martie, s-a produs un cutremur cu magnitudinea 4.4.

Astfel de mișcări pot fi utile pentru că eliberează din tensiunea acumulată în zona seismică Vrancea, spune Mircea Radulian, directorul ştiinţific al INFP.

Aceste cutremure moderate eliberează o cantitate de energie, dar la o scară destul de mică. Eliberează energia într-o zonă de câțiva kilometri. Dacă ne referim la acumularea de energie în zona Vrancea, e totuși la o scara mai mare. Aceste cutremure mici mai eliberează ceva din tensiune, mai reușesc într-un fel să amâne producerea unuia mare, dar nu pot elimina producerea unui cutremur mare“, a spus directorul ştiinţific al INFP, Mircea Radulian.

Nu se poate face o previziune decât la o scară mare de timp. Putem spune foarte aproximativ că ne așteptăm la cutremur mare. Din păcate știm că Vrancea poate producer cutremure mari. O predicție, să spui exact data, nici măcar anul nu se poate spune – de ani buni se tot fac astfel de preziceri și toate au dat greş“, a spus Mircea Radulian.

Până acum cel mai puternic seism din 2018, cu magnitudinea de 4,6 pe Richter, era cel produs în data de 14 martie în judeţul Vrancea, la o adâncime de 139 kilometri.

În 2017, cel mai mare cutremur de pe teritoriul ţării a fost înregistrat pe 8 februarie, în judeţul Buzău, la ora 17:08, şi a avut o magnitudine de 5 pe Richter, seismul fiind resimţit şi la Bucureşti.

Cele mai puternice cutremure produse în România în ultimii 27 ani au fost înregistrate pe 30 şi 31 mai 1990, magnitudinea acestora fiind de 6,9, respectiv 6,4 pe scara Richter

Tags

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Close