MAGAZIN

De ce Ilan Șor se plimbă liber. Watchdog a sesizat Curtea Constituțională

Aceasta privind exercitarea controlului constituționalității sintagmelor „sau dacă persoana s-a autodenunţat neştiind că organele de urmărire penală sunt la curent cu infracţiunea pe care a săvârşit-o”.

Comunitatea îndeamnă toți subiecții cu drept de sesizare să o semneze și să o susțină printre care președintele Republicii Moldova, avocatul poporului, guvernul, etc.

Nici până astăzi nu se vede lumină în cazul investigației furtului miliardului sau a dosarului lui Ilan Șor, se precizează în comunicatul organizației, citează Deschide.md.

„Datorită a 3 articole din Codul Penal conform cărora dacă un infractor face un auto-denunț cu privire la acte de corupție pasivă/activă, trafic de influență sau luare de mită, Ilan Șor este absolvit pe deplin de vină. Ce ne învață justiția? Cel care oferă mită și scrie auto-denunț este absolvit de răspundere?”, se scrie pe siteul organizației Watchdog.

Sesizarea publicată astăzi 25 aprilie, 2018 este împotriva unei justiții selective, împotriva unor clauze abuzive ce încalcă principiul egalității cetățenilor stipulat în Constituție.

Dorim să se respecte sugestiile consiliului de experți GRECO și să fie modificat codul penal în privința celor 3 articole.”, punctează organizația.

Amintim că primarul orașului Orhei, Ilan Șor a fost condamnat la 7 ani și 6 luni de pușcărie. Decizia a fost pronunțată de magistrații Judecătoriei Chișinău, dar Ilan Șor se află în libertate până până la pronunțarea deciziei definitive.

Ilan Șor este învinuit că, în 2014, ar fi obţinut prin înşelăciune peste 5 miliarde de lei de la Banca de Economii, pe care i-a spălat prin intermediul a zeci de companii off-shore, sumă confirmată şi de memorandumul Kroll.

Mai jos aveți textul integral al sesizării făcută de organizația Watchdog și motivației acesteia.

Click to comment

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top