MAGAZIN

Expoziție dedicată Centenarului Marii Uniri. Unde va avea loc

Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud organizează, în perioada 26-27 aprilie, expoziția cu tema “Generația Marii Uniri: atitudini, mentalități, comportamente”, manifestare la care participă istorici, specialiști și cercetători din Cluj-Napoca, Iași, Târgu Mureș, Brașov, Sibiu, Mediaș, Alba Iulia și Bistrița, potrivit Bistrițeanul.ro

Generația Marii Uniri: atitudini, mentalități, comportamente” sub genericul Centenarului Marii Uniri își propune să aducă în fața opiniei publice rolul pe care l-a avut elita românească, politicieni, oameni de cultură, militari sau slujitori ai bisericii, presa vremii și oamenii de rând, din toate teritoriile locuite de români, în formarea conștiinței naționale care a generat Marea Unire, în organizarea și desăvârșirea Statului Național Unitar Român.

În cadrul manifestărilor, va avea loc vernisajul expoziției „Alba Iulia – orașul Încoronării suveranilor României Mari (15 octombrie 1922)”, realizată de Muzeul Național al Unirii Alba-Iulia și Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia și o masă rotundă cu tema “Drumul Unirii. Considerații geografice și istorice”.

Expoziția cuprinde un număr de 30 de imagini de colecție, care au făcut parte din expoziția „Catedrala Încoronării – Istorie și Har”, deschisă în toamna anului trecut în Sala Unirii a Muzeului Național al Unirii Alba Iulia pentru a marca împlinirea 95 de ani de la încoronarea regelui Ferdinand și a reginei Maria ca suverani ai României Mari.

În ultima zi, participanții vor vizita o altă expoziție de fotografie, găzduită în această perioadă de Biserica Evanghelică din centrul istoric al municipiului Bistrița: “Minunata lume nouă. Case ale migranților români”.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top