Actualități

Zeci de miliarde de dolari ale rușilor, în offshore-uri britanice. Cum îi amenință Theresa May

Marți, în Camera Comunelor de la Londra va fi supusa votarii o lege care va obliga teritoriile britanice de peste mări să alcatuasca registre publice ale proprietarilor finali de active.

Cu aceasta ocazie publicația The Sunday Times scrie ca oligarhii ruși au în insulele britanice offshore de cinci ori mai mulți bani decât pe teritoriul ​Marii Britanii, adica 47 de miliarde $. The Sunday Times citeaza estimările organizației Global Witness si reaminteste că, anterior, premierul Theresa May a promis să înghețe bunurile și banii oligarhilor ruși ca răspuns la atacul chimic din Salisbury.

Decizia care urmeaza sa fie luata marti în Camera Comunelor va reprezenta „calea directă de a tempea unele dintre cele mai grave actiuni“ ale rușilor, a declarat autorul proiectului de lege, deputatul laburist Margaret Hodge.

Potrivit Global Witness, în acest moment, în teritoriile de peste mări ale Marii Britanii sunt investite fonduri rusesti de peste 34 de miliarde de lire sterline (47 de miliarde de dolari), adica de cinci ori mai mult decât valoarea fondurilor aduse de cetatenii rusi în Regatul Unit. Se indică faptul că peste 30 de miliarde de lire sterline din suma mentionata sunt investiți în Insulele Virgine Britanice. „Statisticile arată că, în ultimul deceniu, prin teritoriul în cauza au trecut alte 110 de miliarde de dolari, astfel ca el reprezinta destinația favorită pentru numerarul rusesc, pe locul al doilea dupa Cipru“, – sustine ziarul britanic.

În prezent, Insulele Virgine și Insulele Cayman sunt scutite de obligația de a divulga beneficiarii fondurilor investite.

Anterior, ombudsmanul britanic pentru probleme de corupție, John Penrose, a cerut legi mai dure privind spălarea banilor și publicarea numelor oficialilor ruși implicați în încălcări grave ale drepturilor omului.

În prezent, numele persoanelor incluse în listele alcatuite in baza „amendamentului Magnitsky“ poate fi publicat numai în cazul în care persoana în cauza a fost implicată în activități teroriste.

„Noi ar trebui să publicam numele acelor persoane ale căror active au fost înghețate, bunuri confiscate, vize refuzate  – a spus Penrose. – Deja procedam astfel cu persoanele impotriva carora au fost impuse sancțiuni financiare pe baza unor suspiciuni de activități teroriste. De ce atunci trebuie sa avem o abordare diferită față de cei mai abominabili infractori de pe planetă în materia drepturilor omului ?”

Click to comment

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top