MAGAZIN

Închisoare pentru Cetățenie Românească. Cetățeni ai Rusiei și R. Moldova o obțineau ilegal

Cinci persoane au fost reținute, fiind implicate într-un dosar privind redobândirea frauduloasă a cetățeniei române, primind de la 10.000 la 25.000 de euro pentru pregătirea dosarelor de la cetățeni ai R. Moldova și ai Federației Ruse.

Procuratura Anticorupție anunță despre pornirea urmăririi penale privind comiterea infracțiunii de trafic de influență. Este vorba despre un dosar care vizează gestionarii unei companii private, care din anul 2013 până în prezent, sub paravanul acordării consultaţiilor juridice pentru redobândirea cetățeniei române, au pretins şi au primit de la mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova și Federației Ruse, sume bănești considerabile. Aceștia susțineau că vor oferi celor care au dat banii asistență la redobândirea cetăţeniei României, susţinând că au influenţă asupra persoanelor publice din cadrul Consulatelor României din or. Odesa (Ucraina), or. Moscova (Federaţia Rusă) și Autorității Naționale pentru Cetățenie din mai multe județe ale României.

Figuranții din dosar și-au specializat activitatea pe depunerea actelor pentru obținerea cetățeniei române, în lipsa solicitanților, prin intermediul persoanelor interpuse. De asemenea, acționau în vederea depunerii, în regim prioritar, a Jurământului de credinţă faţă de Statul Român de către persoanele ce au fost aprobate de Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie pentru obţinerea cetăţeniei române, transcrierii, în regim prioritar, a actelor de stare civilă și a obținerii vizei de reședință fictive în România, cu perfectarea cărților de identitate.

Astfel, au fost reținute 5 persoane, 4 dintre care au fost plasate în arest preventiv, iar una în arest la domiciliu. În urma efectuării a 30 de percheziții, la oficiile și domiciliile gestionarilor companiilor respective, procurorii anticorupție au ridicat documente, acte de identitate ale cetățenilor R. Moldova și Federației Ruse, tehnică de calcul, telefoane mobile și mijloace bănești. Ei luau de la solicitanți sume în mărime de 1.500-2.000 euro, pentru depunerea jurământului în regim de prioritate, precum și sume de la 10.000 până la 25.000 euro, pentru pregătirea dosarului, traducere, legalizare notarială, depunerea în lipsa persoanei, obținerea pașaportului.

Dacă aceștia vor fi găsiți vinovați, ei riscă o pedeapsă cu amendă în mărime de la 4.000 la .6000 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 3 la 7 ani.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top