Actualități

Proiect finanțat de Bitcoin pentru Republica Moldova

Republica Moldova va implementa un proiect coordonat de ONU de a produce energie electrică ieftină cu ajutorul panourilor solare și finanțat de monedele virtuale.

Chișinăul și-a luat angajamentul ca până în anul 2020 să producă din surse regenerabile 20% din energia pe care o consumă. Programul de Dezvoltare al Națiunilor Unite (UNDP) va coordona proiectul, care urmează să demareze în luna septembrie.

Pentru început, energia electrică regenerabilă va fi produsă de panouri solare montate pe acoperișul Universității Tehnice a Moldovei, cu sediul la Chișinău. Procurarea și instalarea panourilor va fi finanțat de sectorul privat, în cazul dat vor fi cei de la The Sun Exchange („Bursa Soarelui”) — un spațiu online de tranzacționare unde persoanele și firmele cumpără panouri solare și le închiriază oriunde în lume.

Panourile solare sunt închiriate pe o perioadă de 20 de ani, iar investitorii primesc contravaloarea unui procentaj fix din energia produsă. Plata se face prin intermediul celei mai renumite monede virtuale, Bitcoin, iar pentru această operațiune se va produce un alt tip de criptovalută „SolarCoin”.

Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) își dorea să instaleze panourile, dar îi lipseau finanțarea și expertiza. Dumitru Vasilescu, manager de proiect în cadrul UNDP Moldova, a spus că proiectul pe care îl derulează va contribui atât cu finanțare, cât și cu expertiză.

Vasilescu a precizat că ratele pe care universitatea le va plăti investitorilor nu vor fi mai mari decât ceea ce plătește în prezent pentru electricitate și că instituția de învățământ se va alege cu panourile la sfârșitul celor 20 de ani contractuali.

Ideea inițială era ca panourile solare să fie montate pe acoperișurile clădirilor publice, precum școli sau spitale, însă ar putea fi aplicată și clădirilor rezidențiale.

 

Click to comment

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top