MAGAZIN

Republica Moldova şi Ungaria pot colabora în scurt timp. Despre ce este vorba

Activitatea Institutului pentru Afaceri Externe și Comerț al Ungariei, instituţie specializată pe segmentul de analiză şi cercetare în domeniul relaţiilor internaţionale, a fost discutată ieri de către secretarul de stat al MAE IE, Carolina Perebinos, în cadrul întrevederii cu directorul Institutului din Ungaria, Márton Schőberl.  

Institutul pentru Afaceri Externe și Comerț al Ungariei activează inclusiv în calitate de think-tank pe domeniul afaceri externe, care efectuează cercetări, elaborează studii şi rapoarte pe diverse subiecte conexe politicii externe a Ungariei. Institutul aduce o contribuţie valoroasă la formarea şi menţinerea unei reţele de experţi profesionişti în materie de politică externă şi comerţ internaţional, precum şi la sensibilizarea publicului larg pe aceste subiecte.

În cadrul unui schimb de opinii privind activitatea Institutului respectiv, secretarul de stat Carolina Perebinos a exprimat interesul MAE IE în stabilirea unei colaborări cu această instituţie în contextul profesionalizării continue a cadrelor  diplomatice din ţara noastră.

La rândul său, directorul Márton Schőberl a remarcat că dimensiunea de expertiză şi analiză a domeniului relaţiilor internaţionale oferă posibilitatea concentrării pe direcţii cheie, care sunt de interes pentru politica externă a unui stat, elaborării unor recomandări actuale, precum şi formării opiniei publice. De asemenea, expertul maghiar a menționat că instituția pe care o reprezintă este deschisă spre o colaborare cu MAE IE, fiind dispusă să pună la dispoziția părții moldovenești toată experiența și expertiza acumulată cu privire la studiile de analiză ştiinţifică în domeniul relaţiilor internaţionale.

Directorul Institutului pentru Afaceri Externe și Comerț al Ungariei, Márton Schőberl, se va afla la Chişinău în perioada 3-4 mai 2018 şi va susţine un atelier de lucru pentru diplomaţii moldoveni antrenaţi în procesul de creare a Institutului Diplomatic moldovenesc.

Click to comment

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top