Actualități

Peste 1000 de persoane au protestat în capitala Ungariei

Parlamentul Ungariei s-a reunit marţi în prima sa sesiune după alegerile legislative de luna trecută care i-au oferit lui Viktor Orban al treilea mandat, în timp ce aproximativ 1.000 de persoane au protestat în faţa Parlamentului de la Budapesta împotriva a ceea ce ei numesc un regim autoritar, relatează Reuters.

Naţionalistul Viktor Orban şi-a extins controlul asupra mass-mediei şi a plasat aliaţi la conducerea fostelor instituţii independente. Ostilitatea sa de a accepta migranţi în Ungaria l-a pus în conflict cu Uniunea Europeană, însă aceasta s-a dovedit a fi o poziţie populară la scrutinul de luna trecută, în special în zonele rurale.

Viktor Orban urmează să fie reales premier joi de Parlament în urma unui vot ce se aşteaptă a fi doar o formalitate, urmând ca acesta să se adreseze apoi legislatorilor.

Protestatarii din Budapesta, care au fluturat steaguri ale Ungariei şi UE, susţin că Orban a sufocat mass-media şi a manipulat regulile electorale în favoarea partidului său.

“Consider acest guvern ca fiind nelegitim. Modificând legea electorală şi-a asigurat majoritatea parlamentară”, a spus un protestatar.

Protestatarii au scandat “Democraţia, democraţia!” şi au ridicat un banner în faţa Parlamentului cu mesajul “Constituţia este ilegitimă”.

Politicile economice ale lui Orban au determinat o creştere economică de patru procente în ţara central europeană. Partidul său Fidesz deţine 133 din 199 de locuri din Parlament. Viktor Orban este cel mai longeviv premier din Ungaria post-comunistă.

Click to comment

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top