Diverse

VIDEO // PRIMUL POD DE FLORI

„Prutul lacrimilor noastre să-l acoperim cu flori”, aceasta a fost denumirea unei acţiuni culturale desfăşurate în perioada anilor 1990 – 1991. Cu 28 de ani în urmă, pentru o perioadă scurtă de timp, între România și Republica Moldova nu a existat graniță datorită primului Pod de Flori. Cu această ocazie, pentru prima oară după cel de-Al Doilea Război Mondial, frontiera româno-sovietică a putut fi traversată fără acte.

„Podul de flori” este denumirea a două acţiuni care s-au derulat pe malurile râului Prut la începutul anilor ’90 ai secolului al XX-lea, ca simbol al frăţiei, dorinţei de apropiere şi istoriei comune a României şi Republicii Moldova. La aceste evenimente au fost lansate flori pe apa Prutului, de pe ambele maluri, detaliu ce a dat numele manifestărilor respective.

Primul „Pod de Flori” a avut loc pe 6 mai 1990. Locuitorilor din România li s-a permis, între orele 13:00 şi 19:00, să treacă Prutul fără paşaport şi viză. La eveniment au participat aproximativ 1.200.000 de oameni.

Istoria s-a rescris la data de 11 iulie 2015, când mii de oameni din România și Republica Moldova au refăcut celebrele Poduri de Flori de la Prut. Emoţii puternice între participanţi, miile de români s-au îmbrăţişat după trecerea Prutului. Basarabenii au fost primiţi cu urale şi buchete de flori.

Participanții din Republica Moldova la eveniment au trecut pe jos podul feroviar Eiffel, aflat la 20 km de Iași, spre România. Printre aceștia s-au aflat și peste o mie de tineri porniți pe jos din Marea Adunare Națională, de la 5 iulie 2015, de la Chișinău, spre București, în Marșul lui Ștefan cel Mare, pentru a cere reunificarea celor două state româneşti.

 

 

Click to comment

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top