Diverse

ATENȚIE: RUJEOLA a ajuns în Republica Moldova. Câte cazuri au fost înregistrate

În Chișinău au fost înregistrate două cazuri de import de rujeolă. Este vorba despre un bărbat de 33 de ani și o tânără de 21 de ani.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, primul caz a fost confirmat definitiv la 08.05.2018 la un bărbat cu vârsta de 33 ani, șofer a unui autocar de pasageri, care făcea curse regulate pe ruta Chișinău – Cluj (România) la care manifestările clinice au apărut la 27.04.2018, aflându-se pe ruta menționată. Vârsta bolnavului, tratamentul primit inițial de sine stătător, vigilența scăzută față de rujeolă, nu au permis o depistare precoce a cazului. Bolnavul s-a aflat la tratament în spitalul clinic se boli infecțioase Toma Ciorbă, fiind externat în stare satisfăcătoare. Prin supravegherea contacților cu bolnavul în perioada 02-14 mai curent persoane cu suspecție la rujeolă n-au fost depistate.

Al doilea caz a fost confirmat la 11.05.2018 la o persoană de etnie romă cu vârsta de 21 ani din municipiul Chișinău. Pacienta s-a îmbolnăvit la 03.05.2018, pe când se afla în regiunea Vinița, Ucraina, unde a staționat timp de peste o lună. La locul de domiciliu a revenit la 05.05.2018, având semne sugestive de rujeolă (febră, erupții cutanate maculo-papuloase de la 05.05.2018). După asistența medicală a fost internată în spitalul clinic se boli infecțioase Toma Ciorbă. Prin investigați de laborator diagnosticul de rujeolă a fost confirmat în ziua de 11.05.2018. Bolnava se mai află la tratament cu dinamică pozitivă.

Focarul creat de cazul dat de import este mai problematic, comparativ cu primul caz. Bolnava n-a fost vaccinată în conformitate cu calendarul de vaccinări, are un copil cu vârsta de 6 luni, care încă nu este eligibil pentru vaccinarea contra rujeolei. Pe parcursul lunilor aprilie-mai copilul suferea de o bronșită cu acutizări periodice. La 11.05.2018 copilul a fost examinat la spitalul clinic municipal Chișinău de boli infecțioase la copii și internat în această clinică cu febră pentru supraveghere medicală, clarificarea diagnosticului și tratament. În familie se mai află fratele bolnavei în vârstă de 11 ani, care nu se află la evidență medicală, nu sunt disponibile datele despre vaccinările lui, nu este încadrat în sistemul de instruire.

De asemenea, la întoarcerea bolnavei din Ucraina a fost organizată și o masă de sărbătoare, la care au participat mai multe persoane, lista cărora se stabilește. Persoanele care au fost în contact direct sunt luate sub supraveghere medicală, iar fratelui și soțului bolnavei li s-a administrat câte o doză de vaccin combinat contra rujeolei, oreionului și rubeolei.

Menționăm, că situația epidemică privind rujeola continuă să rămână nefavorabilă în Ucraina și România.

În Republica Moldova sunt disponibile cantități suficiente de vaccin combinat contra rujeolei, oreionului, rujeolei. Vaccinarea planică se efectuează la vârstele de 12 luni, 7 și 15 ani, iar cei care au ratat șansa la vârstele corespunzătoare, pot fi vaccinați la adresare în instituțiile de asistență medicală primară.

Click to comment

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top