Diverse

Vizită de studiu în Suceava pentru 45 de tineri educatori și profesori din Moldova

45 de tineri educatori și profesori de diverse discipline școlare din municipiul Chișinău, ghidați de reprezentanții Direcției generale, educație, tineret și sport, au făcut o vizită de studiu în Suceava cu scopul de a facilita inserția tinerilor educatori și profesori în sistemul educațional. Părțile au stabilit un plan de acțiuni comune pentru lansarea și implementarea proiectelor educaționale pe diverse domenii de interes, semnând în acest sens un Protocol de colaborare pentru următorii trei ani.

Potrivit unui comunicat de presă remis de DGETS, municipiul Chișinău se confruntă cu problema migrației tinerilor peste hotare, mulți dintre aceștia fiind profesori, tineri specialiști, proaspeți absolvenți ai instituțiilor de învățământ cu profil pedagogic. Pentru a-i motiva pe tineri să rămână în sistem, Direcția generală educație, tineret și sport lansează, anual, diverse proiecte, printre care și proiectul vizitei în Suceava.

Pentru a se familiariza cu sistemul și procesul educațional județean, delegația de la Chișinău a avut o întâlnire oficială cu reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Suceava. Educatorii și profesorii moldoveni au făcut schimb de experiență cu colegii de breaslă vizavi de inserția profesională a cadrelor didactice în primii ani de activitate. Delegația a asistat la activități educaționale/școlare, pentru a vedea o alternativă de predare și abordare a curriculumului educațional, diferit de cel din Republica Moldova.

Tinerii specialiști au vizitat și Centrul școlar de educație incluzivă Suceava, unde au descoperit săli înzestrate cu tot utilajul și materialele necesare destinate educației și antrenarea sănătății copiilor cu nevoi speciale. La Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, educatorii și profesorii din Chișinău au vizitat un târg de carte, cu expoziții și prezentări ghidate și s-au întâlnit cu basarabeni care fac onoare a Moldovei prin rezultatele la învățătură.

Ideea îmbunătățirii procesului educațional și promovării cadrelor didactice și elevilor, precum și în scopul lansării și implementării proiectelor educaționale, DGETS a încheiat acorduri de colaborare cu mai mulți parteneri educaționali din România, cum ar fi Inspectoratele Școlare Județene din Iași, Dâmbovița, Cluj-Napoca, Botoșani etc. De asemenea, DGETS este partener în diverse proiecte desfășurate în comun cu mai multe Centre și Direcții românești.

Click to comment

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top