Diverse

Năstase, amânat. Chișinăul poate avea iar primar interimar

Validarea mandatului de primar general al municipiului Chişinău al lui Andrei Năstase a fost amânată din nou. De această dată, amânarea vine ca efect al admiterii de către instanță a cererii Consiliului Electoral de Circumscripţie Chişinău de recuzare a judecătorului Valentin Lastaveţchi. În conformitate cu legislația în vigoare, data limită până la care mandatul primarului ales poate fi validat este 21 iunie.

Şedinţa de judecată privind validarea mandatului lui Andrei Năstase care trebuia să aibă loc vineri, 15 iunie, dar a fost amânată de Judecătoria Chişinău pe motiv că la Curtea Suprema de Justiţie au fost remise două contestaţii care vizează neregulile ce ar fi avut loc în turul doi de scrutin, a avut loc astăzi și nu s-a trecut fără noi acuzații. 

Andrei Năstase a fost acuzat de către reprezentantul socialiştilor că ar fi încălcat Codul Electoral atunci când a invitat cetățenii să se prezinte la vot. Reacția judecătorului Valentin Lastavețchi precum că Andrei Năstase nu ar fi fost unicul care a venit cu un astfel de îndemn a fost calificată de către secretarul CECC, Vitalie Miron, drept dovadă de imparțialitate, fapt care l-a determinat să ceară recuzarea judecătorului. Instanţa a admis cererea de recuzare a judecătorului Valentin Lastaveţchi, urmând ca dosarul să fie repartizat unui alt magistrat pentru validarea mandatului primarului ales.

Potrivit legii, instanţa de judecată adoptă o decizie privind validarea mandatului de primar în termen de zece zile din momentul în care a recepţionat de la Consiliul Electoral de Circumscripţie procesele-verbale cu privire la rezultatele alegerilor. În cazul Chișinăului, procesele-verbale au ajuns în fața magistraţilor la 11 iunie, respectiv, termenul limită pentru pronunțarea deciziei este joi, 21 iunie.

În cazul în care mandatul nu va fi validat, Codul Electoral prevede că „dacă funcţia vacantă de primar al localităţii a apărut în ultimul an înainte de expirarea mandatului, alegeri noi pentru funcţia de primar nu se organizează”, astfel încât municipiul Chişinău ar urma să intre din nou pe mâna unui primar interimar până la organizarea alegerilor locale ordinare din 2019.

1 Comment

1 Comment

  1. Inga

    18 iunie 2018 at 19:38

    El trebuia scos din cursa inca atunci cind a aparut in poze cu joseph Daul chiar daca codul electoral interzice asta.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top