Actualități

Uniunea Europeană va extinde sancţiunile impuse Rusiei în urma anexării Crimeii

Liderii statelor membre UE vor extinde, săptămâna viitoare, sancţiunile impuse Rusiei în urma intervenţiei în Ucraina, acestea urmând să rămână în vigoare până la sfârşitul lunii ianuarie.

Sancțiunile din domeniile financiar, energetic și de apărare sunt prelungite o dată la jumătate de an începând din 2014. Liderii țărilor UE se vor reuni în cadrul unui Summit organizat la Bruxelles între 28-29 iunie. Autoritățile de la Moscova n-au dat pînă acum semne că ar dori să renunțe la peninsula Crimeea. Peste zece mii de oameni au fost uciși în din 2014 pînă acum în conflictul dintre armata ucraineană și separatiștii sprijiniți de Kremlin.

Decizia a fost luată în urma discuţiilor între statele din Grupul ţărilor puternic industrializate (G7), care s-au întâlnit în Canada la începutul lunii iunie. Iniţial, grupul era format din opt ţări, însă Rusia a fost exclusă după ce a anexat Crimeea.

Liderii din G7 i-au cerut Moscovei, anul acesta, să înceteze să mai “submineze democraţiile”, cerând în declaraţia lor comună că “extinderea sancţiunilor are legătură cu eşecul Rusiei de a demonstra că poate implementa complet Acordul de la Minsk şi că poate respecta suveranitatea Ucranei”.

UE se află în dispută cu Rusia şi pentru rolul pe care îl joacă în războiul din Siria. Moscova este, de asemenea, blamată pentru otrăvirea fostului agent secret rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia, Iulia. Rusia neagă toate acuzaţiile.

Click to comment

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top