Actualități

Unități militare GOTR s-au deplasat neanunțat la Tiraspol, după rezoluția votată la ONU

Un număr de 4 coloane de unități de tehnică blindată și auto militare ale Grupului Operativ al Trupelor Ruse (GOTR): aproximativ 11 TAB-uri și 25 autocamioane (URAL, ZIL, UAZ) s-au deplasat sâmbătă neanunțat pe traseul Dubăsari – Grigoriopol – Tiraspol. Cazurile au fost înregistrate în jurul orelor 04:00, 06:30, 11:15 și 13:15, conform delegației Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control.

Pe unitățile în cauză nu au fost remarcate însemne distinctive de apartenență la GOTR sau la operațiunea de pacificare, precum și lipseau numerele de înmatriculare.

Conform informațiilor disponibile, unitățile respective fac parte din cele trei coloane (aproximativ 40 de unități) care în dimineața zilei de 21 iunie curent s-au deplasat neautorizat spre depozitul de muniții de la Cobasna, raionul Râbnița, însoțite de automobilele speciale ale structurilor neconstituționale de miliție. Ulterior, reprezentanții Federației Ruse au motivat această mișcare a efectivelor militare prin necesitatea de a spori măsurile de pază a depozitului ca urmare a indicațiilor primite de la conducerea Ministerului Apărării rus în contextul unor eventuale acte de terorism și provocări posibile în perioada Campionatului Mondial la fotbal.

În debutul incidentului de sâmbătă, delegația moldovenească în Comisia Unificată de Control a cerut convocarea de urgență a observatorilor militari ai componentelor Comisiei Unificate de Control (reprezentanții Federației Ruse, Republicii Moldova, Ucrainei, Tiraspolului) care la ora 05:30 s-au deplasat în raioanele Dubăsari și Grigoriopol (în preajma podului de la Dubăsari, satelor Doroțcaia și Mălăiești) pentru a documenta situația. La insistența părții moldovenești, la fața locului s-au prezentat și reprezentanții Misiunii OSCE în Moldova, care la ora 06:20 au fixat deplasarea a 4 mijloace URAL și a unei unități auto de inspecție militară, iar la 07:15 aceleași unități au fost observate în satul Mălăiești din raionul Grigoriopol. La solicitarea observatorilor militari de a opri mișcarea acestor unități, pentru efectuarea controlului regulamentar, nu s-a reacționat nici într-un mod.

Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control este puternic alarmată în legătură cu aceste acțiuni cu caracter provocator și încălcarea flagrantă de către militarii Federației Ruse a regimului Zonei de Securitate, implicit a Acordului moldo–rus din 21 iulie 1992. Asemenea sfidare a Acordului s-a produs repetat în ultimele zile, fără anunțarea autorităților moldovenești sau a mecanismelor existente în procesul de reglementare pașnică a conflictului transnistrean.

Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control cheamă toate componentele Comisiei și Comandamentul Militar Întrunit al operațiunii de pacificare să acționeze în strictă conformitate cu înțelegerile convenite în procesul de reglementare transnistreană și să asigure respectarea regimului Zonei de Securitate.

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Close