10TVActualități

VIDEO // Armata rusă, afară

Regretabilă și întârziată. Așa este calificată rezoluția votată de Adunarea Generală a ONU pe 23 iunie privind „Retragerea completă și necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”. Unii experți de la Chișinău susțin că acest lucru are loc în lipsa unei strategii de punere în aplicare a mecanismului de retragere a trupelor și a termenelor clare. Alții, califică această adresare a guvernării întârziată.  

Experții mai consideră că această decizie va aduce după sine consecințe, inclusiv de ordin economic, deși mai puțin dure ca înainte. Opiniile au fost exprimate la dezbaterile publice „Consecințele ale discuției privind retragerea armatei străine de pe teritoriul Republicii Moldova la ONU”, organizate de către Agenția de presă IPN și Radio Moldova.

Igor Boțan, expert permanent al proiectului, susține că Rezoluția Adunării generale ONU este un document foarte important și pentru prima dată în istorie acest subiect este dezbătut în cadrul Adunării generale a ONU.

Expertul Sergiu Ostaf și-a exprimat speranța că această acțiune a Guvernului Republicii Moldova, care este una fără precedent, se înscrie într-o anumită strategie pe care o are executivul pentru a pune în aplicare mecanismul de retragere a forțelor armatei nedorite pe teritoriul Republicii Moldova.

Expertul Rosian Vasiloi susține că nimeni nu neagă importanța Rezoluției adoptate la Adunarea generală a ONU pe 22 iunie, însă, cu părere de rău, aceasta este una întârziată. Potrivit lui, au trecut practic 27 de ani de la evenimentele tragice de la Nistru și nimeni nu și-a pus în sarcină să ridice nivelul discuțiilor asupra retragerii trupelor de ocupație de pe teritoriul Republicii Moldova.La 22 iunie, Organizația Națiunilor Unite a votat rezoluția de retragere a armatei ruse din partea stângă a Nistrului. Documentul a fost votat pro de 64 de state, 83 s-au abținut, iar 15 au votat împotrivă.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Close