10TV

VIDEO // PAUL GOMA,scriitorul valorilor române

Scriitorului român, născut în Basarabia, Paul Goma, i-a fost acordată, zilele trecute, de către Uniunea Scriitorilor din Moldova, cea mai înaltă distincție a instituției – Opera Omnia. Premiul i-a fost acordat scriitorului disident în semn de recunoaștere a valorii operei sale dar și a poziției sale civice manifestate în România comunistă.  

Lui Paul Goma nu-i lipsea nimic să devină unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai admiraţi scriitori români contemporani, făcând parte din foştii contestatari ai regimului comunist.Paul Goma este unul dintre cei mai importanți scriitori români și europeni care nu și-a uitat originile, dedicând mai multe dintre volumele sale satului natal și Basarabiei, declară președintele Uniunii scriitorilor, Arcadie Suceveanu.

După decembrie 1989, cărțile lui Paul Goma au început să fie publicate și în România. Goma a scris peste 40 de volume în limba română, traduse apoi în franceză, germană, olandeză, suedeză și italiană. În anul 1990, Paul Goma a fost reprimit în Uniunea Scriitorilor după ce fusese exclus în perioada comunistă. În vârstă de 82 de ani, Paul Goma, Un „Soljenițin român”, cum a fost numit de scriitorul Eugen Ionescu, este membru de onoare a Uniunii Scriitorilor din Moldova, iar anul acesta a fost propus la Premiul Național de stat.

Click to comment

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top