10TV

VIDEO // CEC a DECIS. Moldovenii din stânga Nistrului participă la alegerile parlamentare

CEC a DECIS. Moldovenii din stânga Nistrului participă la alegerile parlamentare

Moldovenii din stânga Nistrului se vor înregistra în prealabil, dacă vor să voteze la următoarele alegeri parlamentare, informează Comisia Electorală Centrală. Alegătorii se pot înregistra în prealabil pe tot parcursul anului, cu excepția ultimelor 45 de zile înainte de data scrutinului.https://10tv.md/2018/07/03/video-cec-a-decis-moldovenii-din-stanga-nistrului-participa-la-alegerile-parlamentare/

Publicată de 10tv.md pe Marţi, 3 Iulie 2018

Moldovenii din stânga Nistrului se vor înregistra în prealabil, dacă vor să voteze la următoarele alegeri parlamentare, informează Comisia Electorală Centrală. Alegătorii se pot înregistra în prealabil pe tot parcursul anului, cu excepția ultimelor 45 de zile înainte de data scrutinului.

Procedura este una opțională și are scopul de a facilita deschiderea secțiilor de votare distincte pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului, pe teritoriul Republicii Moldova aflat sub jurisdicția constituțională a autorităților publice centrale și a stabili numărul estimativ al buletinelor de vot ce urmează să fie distribuite secțiilor de votare respective.

Înregistrarea online poate fi efectuată pe pagina cec.md. Cetățenii se pot înregistra și prin cerere scrisă, semnată individual sau în grup și transmisă către Comisia Electorală Centrală în mun. Chișinău.

CEC precizează că, începând cu 2018, alegerile parlamentare se desfășoară în baza sistemului electoral mixt, ceea ce înseamnă că 50 de deputați vor fi aleși în baza listelor de partid, în circumscripția națională, iar 51 de deputați vor fi aleși în baza circumscripțiilor uninominale, câte 1 deputat pentru fiecare circumscripție. Pe teritoriul Republicii Moldova vor fi constituite 48 de circumscripții uninominale, dintre care 2 pentru cetățenii din stânga Nistrului.

Click to comment

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top