10TV

VIDEO // Kozak pune în pericol Republica Moldova

Kozak pune în pericol Republica Moldova

Scopul fundamental al lui Dmitri Kozak este să prevină românizarea Republicii Moldova, prin federalizare cu Găgăuzia și Transnistria. Analistul politic, profesorul universitar, Mihai Cernencu este de părere că s-ar urzi scenariul de rămânere a statului nostru în zona de influență a Rusiei.

Publicată de 10tv.md pe Miercuri, 18 Iulie 2018

Scopul fundamental al lui Dmitri Kozak este să prevină românizarea Republicii Moldova, prin federalizare cu Găgăuzia și Transnistria. Analistul politic, profesorul universitar, Mihai Cernenco este de părere că s-ar urzi scenariul de rămânere a statului nostru în zona de influență a Rusiei.

Într-un interviu acordat pentru Europa Liberă, analistul politic Mihai Cernenco susține că noul emisar responsabil pentru relațiile cu Republica Moldova, Dmitri Kozak, cel care este cunoscut ca arhitectul planului de federalizare, va destabiliza situația geopolitică în zonă, fiind trimisul lui Putin.

Problema transnistreană nu va fi rezolvată de niciun model elaborat la Chișinău și discutat cu Tiraspolul. Rusia nu va pierde influența în această zonă niciodată.

Controversatul politician rus, Dmitri Kozak, care a venit acum 15 ani cu un plan de federalizare a Republicii Moldova, a fost numit responsabil de relaţiile economice cu Moldova. Un decret în acest sens a fost semnat de preşedintele rus, Vladimir Putin. Vicepremierul rus Dmitri Kozak este autorul cunoscutului memorandum din 2003, care viza soluționarea diferendului transnistrean prin federalizarea Republicii Moldova și staţionarea trupelor ruseşti până în 2023.

Autorităţile din Chişinău au refuzat atunci să semneze acest acord, acţiune ce a dus ulterior la instituirea primului embargo din partea Moscovei pentru exportul de vinuri.

Click to comment

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top