10TV

VIDEO // PREMIERĂ! Proiectul ‘Ultima adresă’ a fost lansat în Republica Moldova

În premieră, în Republica Moldova a fost lansat proiectul ''Ultima adresă''

„Noi avem obligaţia morală să nu-i uităm”. În premieră, în Republica Moldova a fost lansat proiectul ''Ultima adresă'', ce are drept scop comemorarea concetățenilor noștri, victime ale represiunilor politice staliniste. Inițiativa presupune instalarea plăcilor comemorative pe fațadele caselor, ultima adresă de reședință a victimelor.https://10tv.md/2018/07/24/video-premiera-proiectul-ultima-adresa-a-fost-lansat-in-republica-moldova/

Publicată de 10tv.md pe Marţi, 24 Iulie 2018

„Noi avem obligaţia morală să nu-i uităm”. În premieră, în Republica Moldova a fost lansat proiectul ”Ultima adresă”, ce are drept scop comemorarea concetățenilor noștri, victime ale represiunilor politice staliniste. Inițiativa presupune instalarea plăcilor comemorative pe fațadele caselor, ultima adresă de reședință a victimelor.

Proiectul presupune instalarea unui cub din beton, cu suprafața de alamă, și o plăcuță în fața casei unde au locuit victimele represiunilor staliniste în semn de comemorare, spune inițiatorul acțiunii, Victor Popovici.

Inițiativa a fost lansată în Federația Rusă în 2014 de către un grup civic format din istorici, activiști, jurnaliști, arhitectori și sriitori. Inițiatorii proiectului s-au inspirat din proiectul european „Stolpersteine”. Proiectul este implementat în Federația rusă, Belarus, Ucraina, Cehia, Republica Moldova și urmează să fie lansat în Georgia, Germania, Letonia, Polonia și România.

Acțiunea mizează pe implicarea tuturor cetățenilor din Republica Moldova care pot contribui prin donații sau cei care pot solicita producerea plăcilor „Ultima adresă” pentru persoanele apropiate, victime ale represiunilor staliniste, iar costul unei plăci este de 70 de dolari americani.

Potrivit directorului general al Agenției de Inspectare și restaurare a monumantelor, Ion Ștefăniță prin această inițiativă se urmărește păstrarea identității naționale.

Proiectele au fost inițiate de Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, în parteneriat cu Comunitatea Evreiască din Republica Moldova, cu sprijin financiar din partea Ambasadei SUA în Republica Moldova.

Click to comment

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top