10TVActualitățiBasarabia

VIDEO // Centenarul Marii Uniri sărbătorit în localitatea Parcova, raionul Edineț

Zi istorică în nordul R. Moldova. Localitatea Parcova din Raionul Edineț a răsunat de românism pe 18 august. Locuitorii comunei au asistat la un șir de evenimente care marchează Centenarul Unirii și care fac din Parcova o adevărată localitate românească.

18 august 2018 a fost o zi semnificativă pentru comuna Parcova, raionul Edineț. Locuitorii comunei, dar și invitați de peste Prut și din regiunea Cernăuți, au asistat la o ceremonie de inaugurare a unei plăci documentare a monumentului satului care informează cetățenii despre începutul istoric al localității Parcova.

Tot în cadrul evenimentului a fost inaugurată o expoziție dedicată centenarului Marii Uniri, care redă întocmai momentele-cheie și personalitățile care au contribuit la reunificarea țării în 1918.

Evenimentele desfășurate pe 18 august la Parcova se înscriu în cadrul Universității de vară Vasile Stroescu, care anul acesta este la a treia ediție. Prezent în cadrul evenimentului, președintele Institutlui Cultural Român ”Mihai Eminescu” de la Chisinau, Valeriu Matei și-a exprimat recunoștința față de autorițăle locale și spune că va fi în continuare alături de proiectele culturale care se defășoară la Parcova.

Tot pe 18 august s-a finalizat ediția a 16-a a taberei de creație Parcova Nova. Lucrările realizate în cadrul taberei au fost expuse în ziua evenimentului. O altă acțiune semnificativă pentru parcoveni, a fost inaugurarea bibliotecii din localitate care în urma renovării va purta numele unei personalități marcante în istoria românilor – Anton Crihan.

Evenimentul a fost însoțit de o atmosferă pur româmească creată de ansambluri folclorice venite din mai multe regiuni istorice ale României.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Close