10TV

VIDEO // Basarabia reocupată în 1944. S-au scurs 74 ani de la tragica Operațiune Iași-Chișinău

74 de ani de la tragica Operațiune Iași-Chișinău

S-au scurt 74 de ani de când armata sovietică a recăpătat controlul asupra teritoriului Basarabiei. Episodul 24 august 1944 este unul tragic pentru teritoriul dintre Prut și Nistru întrucât în urma operațiunii Iași-Chișinău, în aceste teritorii se instituie regimul sovietic de ocupații, cu toate consecințele dezastruoase, deportări, foamete. Operațunea Iași-Chișinău este considerată una din cele mai sângeroase ofensive din istoria celui de-al Doilea Război Mondial.https://10tv.md/2018/08/24/video-basarabia-reocupata-in-1944-s-au-scurs-74-ani-de-la-tragica-operatiune-iasi-chisinau/

Publicată de 10tv.md pe Vineri, 24 august 2018

S-au scurt 74 de ani de când armata sovietică a recăpătat controlul asupra teritoriului Basarabiei. Episodul 24 august 1944 este unul tragic pentru teritoriul dintre Prut și Nistru întrucât în urma operațiunii Iași-Chișinău, în aceste teritorii se instituie regimul sovietic de ocupații, cu toate consecințele dezastruoase, deportări, foamete. Operațunea Iași-Chișinău este considerată una din cele mai sângeroase ofensive din istoria celui de-al Doilea Război Mondial.

Astăzi se împlinesc 74 de ani de la operaţiunea Iaşi-Chişinău, în urma căreia armata sovietică a reocupat teritoriul dintre Prut şi Nistru. La 20 august 1944, trupele sovietice au declanşat operaţiunea Iaşi-Chişinău. Obiectivul ofensivei sovietice era încercuirea trupelor române-germane din nordul Moldovei şi atingerea liniei de fortificaţii Focşani-Galaţi.La 23 august 1944, frontul româno-german era spulberat de sovietici iar Mareşalul Ion Antonescu era arestat şi înlăturat de către Regele Mihai de la conducerea României.

În urma confruntărilor, consemnate în istorie ca Operaţiunea Iaşi-Chişinău, şi-au pierdut viaţa zeci de mii de ostaşi din ambele tabere. Circa 150 de mii de bărbați din Basarabia au fost mobilizați și trimiși să lupte pe cele mai grele segmente ale frontului. Aproximativ 50 000 din ei nu s-au mai întors acasă.
Ziua de 24 august 1944, ca rezultat al operaţiunii militare Iaşi-Chişinău, a restaurat regimul totalitar stalinist în acest teritoriu, oamenii fiind forțați să achite unele impozite şi taxe insuportabile.

Am avut parte de condamnări în închisori, detenții la diferiți termeni: de la doi la opt ani. Au fost efectuate naționalizări, a fost impusă politica de ai forța pe oameni să intre cu sila în colhozuri, renunțând la toate bunurile agonisite prin muncă cinstită. Toate acestea luate împreună, reflectă exact esența fenomenului care s-a produs la 23 august 1944.

Click to comment

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top