10TV

VIDEO // Dodon se vrea și Președinte de Republică și șef de Parlament. Ce spune Constituția?

Dodon se visează și Președinte de Republică și șef de Parlament

Dodon încalcă Constituția și nici NU va putea candida pe listele PSRM la alegerile parlamentare din 2019. Acesta este verdictul dat de fostul Președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase după ce Dodon a anunțat că examinează posibilitatea participării la viitoarele alegeri pe listele PSRM. Deși la o primă vedere nu ar exista o interdicție pentru Dodon să candideze pe listele socialiștilor la parlamentare, totuși o decizie a Curții Constituționale spune expres că „Președintele trebuie să facă dovada imparțialității şi neutralității sale politice”. Astfel, acesta nu poate fi membru al unui partid politic și nu poate promova sub nici o formă interesele unui partid politic.https://10tv.md/2018/09/05/video-dodon-se-vrea-si-presedinte-de-republica-si-sef-de-parlament-ce-spune-constitutia/

Publicată de 10tv.md pe Miercuri, 5 septembrie 2018

Dodon încalcă Constituția și nici NU va putea candida pe listele PSRM la alegerile parlamentare din 2019. Acesta este verdictul dat de fostul Președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase după ce Dodon a anunțat că examinează posibilitatea participării la viitoarele alegeri pe listele PSRM. Deși la o primă vedere nu ar exista o interdicție pentru Dodon să candideze pe listele socialiștilor la parlamentare, totuși o decizie a Curții Constituționale spune expres că „Președintele trebuie să facă dovada imparțialității şi neutralității sale politice”. Astfel, acesta nu poate fi membru al unui partid politic și nu poate promova sub nici o formă interesele unui partid politic.

Igor Dodon ia în calcul candidatura sa la alegerile parlamentare din februarie 2019. Anunțul a fost făcut în urma ședinței Consiliului republican al PSRM. „Examinez posibilitatea să particip pe listele partidului. Legislația îmi permite”, a declarat șeful de la Condrița.

Dodon ignoră normele legii supreme și uită că în 2016 a jurat cu mâna pe Constituție că va respecta principiile statului de drept. Șeful de la Condrița uită că CONSTITUȚIA NU-I PERMITE PREȘEDINTELUI SĂ FIE MEMBRU DE PARTID și să candideze în cadrul alegerilor parlamentare. Potrivit fostului președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, Curtea impune anumite reguli de implicare a președintelui în procesul politic.

Curtea a stabilit o serie de principii care nu pot fi neglijate, mai adaugă Alexandru Tănase.

O soluție în acest caz ar fi o serie de reglementări ale codului electoral din partea Parlamentului, pentru clarificarea acestui aspect.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top