Actualități

VIDEO / La primul sunet cu ”miliția”. La liceul din Corjova s-a strigat: NU arborați drapelul!

ELEVI, INTIMIDAȚI DE MILIȚIE LA TIRASPOL, LA PRIMUL SUNET

Elevii și profesorii din școlile românești din regiunea transnistreană continuă să fie hărțuiți de milițieni. Sărbătorile și manifestațiile educaționale sunt supravegheate de forțele de ordine, doar pentru faptul că se desfășoară în limba română. Zilnic, cadrele didactice și elevii celor opt școli cu predare în grafia latină din regiunea controlată de Tiraspol sunt intimidați de reprezentanții miliției transnistrene. Ca urmare a migrației, dar în cea mai mare parte ca urmare a presiunilor constante din partea administrației separatiste de la Tiraspol, în ultimii 10 ani numărul elevilor la aceste instituții a scăzut de aproape 10 ori.

Publicată de 10tv.md pe Miercuri, 5 Septembrie 2018

Reprezentanții miliției transnistrene continuă să intimideze elevii și profesorii din școlile românești din stânga Nistrului, semnalează Asociația Promo-LEX. Și în acest an, la gimnaziul din satul Roghi au fost prezenți aproximativ 20 de reprezentanți ai miliției transnistrene, majoritatea îmbrăcați în civil. Pavel Cazacu, avocat la Promo-Lex spune că cineva s-a apropiat de conducerea instituției de învățământ cu un ordin: NU difuzați imnul de stat! NU arborați drapelul!

La gimnaziul din satul Corjova au fost observați 15 milițieni, care urmăreau din drum evenimentul, iar la liceul de la Râbnița au fost reprezentanți ai așa-ziselor structuri locale. În acest caz, dreptul la educație al elevilor din regiunea separatistă este violat prin acțiunile și ilegalitățile comise de reprezentanții miliției. Pavel Cazacu spune că întotdeauna au existat tentative de soluționare a acestei probleme, însă pentru rezultate mai vizibile este necesară și implicarea autorităților locale.

Asociația Promo-LEX reiterează că situația școlilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană rămâne una critică. Situația din dincolo de Nistru rămâne neschimbată, iar în fiecare an școlilor cu predare în grafia latină li se interzice să asculte imnul de de stat al Republicii Moldova și arborarea tricolorului.

Click to comment

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top