10TV

VIDEO // Dodon, suspendat a patra oară pentru 5 minute. CCM a acceptat sesizarea PDM

Dodon suspendat a patra oară

Președintele Igor Dodon a fost suspendat din funcție pentru a patra oară. Curtea Constituțională a decis să-l suspende temporar pentru că a refuzat să-i numească miniștri pe Silvia Radu și Nicolae Ciubuc. Dodon acuză Curtea Constituţională că a neglijat totalmente argumentele legale cu care a operat președintele, iar despre cei doi viitori miniștri afirmă că unul are abateri penale, iar celălat nu este profesionist.

Publicată de 10tv.md pe Luni, 24 Septembrie 2018

Judecătorii Curții Constituționale au dat curs sesizării depuse vineri de către deputații PD Sergiu Sîrbu și Eugeniu Nichiforciuc, prin care se cere suspendarea temporară a președintelui Igor Dodon. Decizia Înaltei Curți vine în contextul în care Dodon a refuzat și a doua oară să-i numească în funcții pe candidații PD la fotoliile ministeriale de la Agricultură și Sănătate, Nicolae Ciubuc și Silvia Radu. Astfel, pentru învestirea acestora, funcțiile prezidențiale vor fi preluate de către premier sau președintele Parlamentului.

Decizia Curții a fost citită de președintele CC, Mihai Poalelungi.

Se constată circumstanțe care justifică interimatul funcției prin refuzul președintelui de a numit candidaturile propuse repetat de premier, fapt care reprezintă incapacitatea temporară de a-și exercita funcția”, a declarat Poalelungi.

Amintim că un grup de deputați ai Partidului Democrat a depus vineri, 21 septembrie, o sesizare la Curtea Constituțională pentru suspendarea temporară a lui Igor Dodon din funcție, după ce acesta a refuzat de două ori să semneze decretul de numire în funcția de miniștri a candidaților Silvia Radu, la Sănătate, și Nicolae Ciubuc, la Agricultură.

Reprezentatul Președinției, Maxim Lebedinschi, i-a solicitat Curții să sisteze examinarea sesizării. El și-a motivat cererea prin faptul că deputații care i-au solicitat Curții să constate circumstanțele care justifică interimatul funcției nu aveau competențele necesare.

Anterior, Curtea Constituțională a mai pronunțat hotărâri care justifică instituirea interimatului pentru semnarea decretelor de numire în funcție a unor membri ai Guvernului. Decretele de respective au fost semnate de președintele Parlamentului Andrian Candu.

1 Comment

1 Comment

  1. timofei

    24 septembrie 2018 at 21:31

    hai schimbati guvernarea prostilor ca sa se slobozeasca si sa va kkti definitiv pe integrare europeana

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top