Sănătate

Zahărul în exces te face să mânănci mai mult

O dietă cu un nivel ridicat de zahăr modifică circuitul neuronal care dă oamenilor senzația de sațietate și îi determină să mânânce mai mult. Concluzia aparține unor cercetători de la Universitatea din Michigan (Statele Unite) care au efectuat un studiu pe musculițele de oțet.

Alimentele mai intense ca gust și structură induc senzația de sațietate, fenomen pe care cercetatorii l-au denumit anterior „sațietate îmbunătățită senzorial”.

„Gândiți-vă la un aliment foarte complex și cu gust puternic, precum brânza gorgonzola. Mirosul înțepător și pătrunzător ale acestui tip de brânzeturi este ceea ce te determină să nu mănânci cantități mai mari comparativ cu mozzarella”, a afirmat Monica Dus, autor principal al cercetării publicate în revista eLife.

Potrivit profesoarei de biologie moleculară, celulară și de dezvoltare la Universitatea din Michigan, căile neuronale care călătoresc dinspre gură către creier sunt unice printre organisme.

Circuitele neuronale din creier care folosesc dopamina ca neurotransmițător pentru a procesa gustul dulce al zahărului sunt similare la om, rozătoare și muște. De aceea, Monica Dus a studiat efectele pe care zahărul le are asupra acestor circuite neuronale la muștele de oțet.

Pentru asta, Christina May, unul dintre membrii echipei de cercetare, a creat un marker genetic în neuronii dopaminergici ai musculiţelor de oţet care să permită observarea răspunsului insectelor la cantităţi diferite de zahăr.

Zahărul influențează senzația de sațietate
Echipa condusă de Monica Dus a descoperit că, atunci când musculițele erau hrânite cu alimente bogate în zahăr, răspunsul neuronilor care semnalează recompensa în creier era diminuat și întârziat. Acest lucru determina musculițele să se alimenteze în exces.

„În cazul unei diete cu un nivel ridicat de zahăr, vedem că neuronii dopaminergici din musculiţele de oţet sunt mai puţin activi pentru că un aport ridicat de zahăr reduce intensitatea răspunsului la dulcele care vine din gură”, a mai spus Monica Dus, potrivit Phys.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Close