MAGAZIN

România, furnizor de securitate peste Prut

Distribuiți acest articol!

România susține Republica Moldova împotriva amenințării ruse. Prezența armatei ruse în regiunea de est și războiul din Ucraina sunt amenințări reale la securitatea regională și la securitatea Republicii Moldova, a declarat Roman Boțan, în cadrul întâlnirii bilaterale a Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică din Parlamentul Republicii Moldova și Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională a Camerei Deputaților din Parlamentul României,  delegată de Dorel-Gheorghe Căprar la Chișinău.

“România este principalul partener strategic al Republicii Moldova în procesul de integrare în Uniunea Europeană. Mai mult ca atât, suntem frați și este evident ca rolul României este important. Avem norocul ca în cadrul acestor discuții, în acest proces să fim vecini cu un stat care ne oferă toată asistența și suportul în mod dezinteresat. Istoria noastră comună face posibil acest lucru, și nu ne aflăm în situația altor state care au trebuit să muncească mult mai mult, pentru a traduce documente pentru a primi expertiză și alte lucruri de genul ăsta. Rolul României în această regiune regiune este la fel foarte importantă, iar eforturile comune de consolidare a diplomației parlamentare la nivel unilateral poate fi atins, pentru că avem probleme comune, pentru că ne aflăm într-o zonă în care problemele de securitate persistă, iar aceste probleme pot fi rezolvate dacă vom avea o voce comună la nivelul întregii comunități internaționale”, a afirmat Roman Boțan.

La rândul său, Dorel-Gheorghe Căprar a enunțat rolul Alianței Nord Atlantice în menținerea siguranței în zonă.

“Problemele care sunt cu trupele rusești pe teritoriul Moldovei trebuie tranșate și rezolvate în forurile superioare, iar conceptul NATO trebuie foarte bine cunoscute, foarte bine implementate, foarte bine promovate. NATO nu este o forță de represiune, este o forță de stabilitate și de siguranță pentru țările membre și nu numai”, a declarat Dorel-Gheorghe Căprar.

Amintim că, în perioada 23-24 aprilie, Dorel-Gheorghe Căprar, președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională a Camerei Deputaților din Parlamentul României se află într-o vizită de lucru la Chișinău.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button