MAGAZIN

28 de ani de când tricolorul românesc este drapel de stat al Republicii Moldova

Distribuiți acest articol!

Republica Moldova sărbătorește Ziua Drapelului astăzi, la 28 de ani de la desemnarea oficială a tricolorului ca drapel de stat. Sărbătoarea a fost instituită în 2010.

Tricolorul a fost arborat pe clădirea Parlamentului de Gheorghe Ghimpu, fratele președintelui Partidului Liberal – Mihai Ghimpu pentru prima dată în 27 aprilie 1990.

Drapelul de stat al Republicii Moldova reprezintă o pânză dreptunghiulară, cu proporţia dintre înălţimea şi lungimea pânzei de 1:2, tripartită vertical egal, începând de la lance în culorile albastru, galben şi roşu, şi având în mijlocul câmpului galben imaginea stemei de stat a Republicii Moldova, a cărei lăţime constituie 1/5 din lungimea drapelului.

Tricolorul ca simbol al națiunii românești apare la începutul secolului XIX : astfel, este de remarcat prezența celor trei culori în canafuri și în picturile de pe pânza drapelului răscoalei lui Tudor Vladimirescu, în cadrul căreia li se atribuie pentru prima oară semnificația: Libertate (albastrul cerului), Dreptate (galbenul ogoarelor), Frăție (roșul sângelui).

În 1918, în Transilvania, Banat, Bucovina și Basarabia s-au creat împrejurări favorabile manifestării deschise a năzuinței românilor către unirea cu „Patria Mamă”.

În stânga Prutului, pe 2 decembrie 1917 s-a constituit Republica Democratică Moldovenească, urmând ca pe 24 ianuarie 1918 aceasta să-și proclame independența. Heraldistul Paul Gore redactase în mai 1917 un studiu în limba rusă intitulat „Culorile naționale ale românilor din Basarabia”, care își propunea să demonstreze că basarabenii trebuie să utilizeze în mod firesc tricolorul românesc.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button