ActualitățiRomânia

70.000 de lei amendă pentru un post de televiziune din RM. Motivul? Vladimir Putin

Distribuiți acest articol!

Sancțiune maximă pentru postul de televiziune Prime TV în valoare de 70.000 de lei pentru încălcarea prevederilor Codului Audiovizualului, cunoscute sub denumirea de „legea anti-propagandă”.

Membrii Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) au sancționat postul în cadrul ședinței din 5 aprilie în baza unei sesizări depuse de WatchDog, o comunitate a societății civile de tip think-tank, care a informat Consiliul că acest radiodifuzor a difuzat discursul președintelui rus, Vladimir Putin, cu caracter militarist, ținut în fața Parlamentului de la Moscova, scrie media-azi.md.

Asociația WatchDog a depus o sesizare la CCA, pe 12 martie curent, prin care a informat Consiliul despre difuzarea de către Prime TV, la 1 martie, timp de două ore, începînd cu ora 11:00, a programului „Ежегодное послание Президента РФ В. В. Путина Федеральному Собранию” (Adresarea Președintelui FR, V. V. Putin, către Adunarea Federației), preluat din grila postului rus „Первый Канал”. Reprezentanții asociației au menționat că, potrivit grilei de emisie a Prime TV, la acea oră urma să fie difuzată o altă emisiune.

În cadrul examinării acestei sesizări, membrii CCA au constatat că postul Prime TV a încălcat flagrant art. 9 alin. (21) din Codul audiovizualului. Acesta prevede că, în vederea asigurării securității informaționale a statului, radiodifuzorii și distribuitorii de servicii pot transmite programe de televiziune şi radio cu conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic doar dacă sînt produse în statele membre ale Uniunii Europene, SUA, Canada, precum şi în statele care au ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. Federația Rusă nu a ratificat această convenție.

Potrivit unui comunicat difuzat de CCA, postul de televiziune Prime ar fi trebuit să sisteze retransmisia acestei emisiuni, „în timpul căreia au fost proliferate mesaje cu caracter de supremație a Rusiei în raport cu alte state, de dezvoltare a unor arme strategice non-balistice împotriva cărora sistemul de apărare antirachetă devine inutil și, drept răspuns la agresiunea externă, Rusia își rezervă dreptul de a folosi arme nucleare etc”.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button