MAGAZIN

76 de ani de la primul val de deportari staliniste

Distribuiți acest articol!

Primul val de deportări din Basarabia şi nordul Bucovinei a început în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941. Acest tragic eveniment a reprezentat un adevărat cataclism social-politic, iar istoria tristă a acelor evenimente va rămâne mereu vie în memoria colectivă românească.

După primul an de ocupație sovietică, proprietatea privată a fost scoasă în afara legii şi religia a devenit și ea ilegală. În locul acesteia a început promovarea ateismului militant, iar autoritățile sovietice au trecut la acțiuni dure împotriva așa-numiților ”dușmani ai poporului”.

Cei deportaţi în Siberia sau Kazahstan, de la copil la bătrân, erau repartizaţi la muncă în întreprinderile industriei silvice, în sovhozuri şi în cooperative meşteşugăreşti, fără a fi răsplătiţi. În această zi oamenii comemorează victimile din acea perioadă, doar unicul Dodon încerca sa dezmintă adevarata istorie. „Pe timpul sovietic au fost și lucruri bune. A fost o filă neagră a istoriei noastre, dar nu cred că trebuie să facem din aceasta show-uri politice și să încercăm să divizăm și mai mult societatea”, a declarat Preşedintele Igor Dodon.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button