MAGAZIN

86% din cazurile noi de tuberculoză sunt la copii

Distribuiți acest articol!

Din numărul total de cazuri de tuberculoză înregistrate pe parcursul anului trecut în Republica Moldova, 86% au fost la copii. Cel mai des sunt afectați copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 14 ani. Datele au fost prezentate în cadrul unor audieri parlamentare, transmite IPN.

Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Aliona Serbulenco, a menționat că fiecare al treilea caz de îmbolnăvire este din regiunea transnistreană. Per total, sunt înregistrate 83,3 cazuri de boală la 100 000 populație.

Potrivit datelor Departamentului Instituțiilor Penitenciare, printre deținuți sunt puțin peste o sută de bolnavi de această maladie, inclusiv 13 cazuri de tuberculoză multidrogrezistentă.

Copreședinta Grupului Regiunii Europene și a Asiei Centrale a Rețelei parlamentare de combatere a tuberculozei „Global TB Caucus”, Oxana Doment, a spus că tuberculoza este o maladie infecțioasă responsabilă de cele mai multe decese în lume. „Zilnic, aceasta ia cinci mii de vieți omenești. Totodată, în regiune sunt înregistrate în fiecare zi o mie de cazuri noi de îmbolnăvire”, a specificat fosta deputată.

În urma procedurii de control parlamentar, urmează a fi formulate recomandări pentru autoritățile responsabile pentru îmbunătățirea situației pe termen mediu și lung, inclusiv în cercetarea cauzelor noilor îmbolnăviri, eficientizarea tratamentului și promovarea programelor de informare în instituțiile de învățământ.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button