Actualități

A crescut numărul femeilor candidate pentru mandatul de deputat

Distribuiți acest articol!

Au crescut șansele femeilor de a accede în funcții decizionale, mai exact a crescut numărul femeilor candidate desemnate pe listele de candidați pentru mandatul de deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Asta arată analiza preliminară a candidaților pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, prin prisma dimensiunii egalității de gen, realizată de Centrul Parteneriat Pentru Dezvoltare (CPD)

Potrivit Centrului, sistemul de cotă dublă, cota de reprezentare de 40% și prevederi de poziționare pe liste a sporit șansele femeilor de a accede în organul legislativ. Analiza listelor preliminare de candidați pentru alegerile parlamentare anticipate arată că a crescut numărul femeilor candidate față de ultimele scrutine, ponderea totală fiind de 46,7%.

De asemenea, a crescut și numărul femeilor candidate plasate pe locurile eligibile pentru mandatul de deputat în Parlamentul, fiind de 42,7% de candidate în primii zece pe listă.

Precizăm că, partidele politice pot face modificări în listele candidați pe întreaga durata a campaniei electorale, dar nu mai târziu de 14 zile înainte de data alegerilor. Autorii raportului atenționează că experiența arată că cele mai importante modificări pe liste se fac pe ultima sută de metri.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button