Externe

Abstenționismul francez, între perspectivă și îngrijorare

Distribuiți acest articol!

Birourile de vot au fost goale, disperat de goale. Alegerile legislative franceze din această duminică au atins un nivel record de abstinență: 52%. Niciodată în istoria celei de-a cincea Republici Franceze nu s-a întâmplat așa ceva, scrie euronews.com.

A mai existat, în 2009, o rată de abstinență de 60% la alegerile pentru Parlamentul european, boicotate de alegătorii francezi. Pentru legislative, tendința devine un dezinteres tot mai vizibil. Nivelul de abstinență a început să crească încă de la începuturile celei de-a cincea Republici Franceze:

22,8% – 1958
32,2% – 1993
51, 2% – 2017

Unul din doi alegători a ales să meargă la pescuit sau la plajă.
În general, eu votez, dar acum, acolo, pentru aceste alegeri, nu m-am simțit preocupat. Așa că nu am votat”.
Am votat la prezidențiale, nu și la legislative. Știu puține lucruri despre candidați”.
Sunt doar câteva din argumentele cetățenilor francezi care au ales să nu meargă la vot. Mulți alegători au recunoscut un sentiment de oboseală, după luni întregi de campanie politică: alegerile primare, prezidențiale. Alegerile legislative au fost un moment de relaxare.

Alegătorii au obosit de sistemul bipolar francez, care a fost instaurat încă de la Revoluția franceză. Alegătorii au devenit cinici în raport cu puterea politică, manifestând dispreț și neîncredere”, explică Hall Gardner, profesor la Universitatea americană din Paris.

Totuși, această largă abstinență riscă să submineze legitimitatea Adunării Naționale, care ar slăbi considerabil în raport cu președintele.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button