MAGAZIN

Acord meteorologic între Republica Moldova și Japonia

Distribuiți acest articol!

Astăzi, Republica Moldova și Japonia au semnat un nou acord. Este vorba despre un proiect de cooperare în domeniul meteorologiei, a Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) şi Asociaţia de Meteorologie din Japonia (JWA). În cadrul proiectului moldo-nipon vor fi întreprinse mai multe activităţi ştiinţifice şi de cercetare, iar durata acestuia este de trei ani, ne comunică MOLDPRES.

Documentul are rolul de a încuraja cooperarea  bilaterală pentru schimbul de experiență și instruirea specialiștilor, efectuarea în comun a cercetărilor, organizarea stagiilor de practică și îmbunătățirea tehnologiilor meteorologice, utilizarea soft-urilor moderne de colectare și procesare a datelor de la radarul meteorologic.

Potrivit secretarului de stat la Ministerul Mediului, Inga Podoroghin, declarația comună de întenție este un rezultat al colaborării specialiştilor din Japonia şi Republica Moldova. Astfel, speră să intensifice potenţialul Serviciului Hidrometeorologic de la Chişinău.

Prezent la întrunire, Nobumichi Furuichi, directorul Asociației de Meteorologie din Japonia a declarat că:

JWA a fost creată în 1950, iar pe parcursul anilor am acumulat experienţă pe care sântem gata s-o împărtășim colegilor din R. Moldova. Avem rezultate relevante în domeniul prognozării, prevenirii dezastrelor, am implementat mai multe programe cu nivel înalt de precizie pentru buna gestionare a mediului. Toate acestea vor fi de un real folos în R. Moldova, economia căreia suportă consecinţele schimbărilor climaterice manifestate sub diferite forme de intemperii”.

La fel, prim-vicedirectorul Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Violeta Bălan a subliniat că, noul acord  se va înscrie într-un şir de proiecte realizate de SHS cu susţinerea partenerilor internaţionali.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button