MAGAZIN

Află cum elevii unui liceu din România au reușit să elimene fondul școlii

Distribuiți acest articol!

Liceul Agricol din Beclean, județul Bistrița-Năsăud, este un adevărat model pentru învăţământul românesc, elevii învăţând practic că agricultura poate fi una profitabilă dacă este făcută ca la carte, cu soiuri bune şi tehnologii moderne, se arată într-un reportaj al Mediafax.

De aproape cinci ani de când conducerea Liceului Agricol din Beclean a fost preluată de Florin Magdea, un tânăr profesor de biologie pasionat de agricultură, cei peste 400 de elevi au învăţat că agricultura este profitabilă. Florin Magdea a învăţat din familie că din agricultură se pot face bani frumoşi, aşa că a reuşit, în scurt timp după ce a ajuns la conducerea liceului agricol, să obţină venituri importante din agricultura făcută cu cap şi cu ultimele tehnologii în domeniu, cu răsaduri şi soiuri bune.

Suma care intră anual în conturile şcolii creşte semnificativ, apropiindu-se deja de 30.000 de lei, bani pe care elevii şi profesorii îi fac de pe terenurile liceului.

“Fiind un liceu cu profil agricol, printre puţinele care au mai rămas în ţară, pe lângă orele de curs avem foarte multă activitate. Avem un lot şcolar de aproximativ 10 hectare pe care de cel puţin cinci ani de zile se lucrează exemplar şi cu rezultate foarte bune. Colaborăm cu firme foarte mari de profil din ţară şi din străinătate care ne asigură în mare parte, pentru lotul şcolar, sămânţa, gratuit, pentru a face loturi experimentale pentru ei şi cu rezultate foarte bune. Pe de altă parte, în incinta şcolii avem o jumătate de hectar de teren în care avem înfiinţată o livadă care a intrat pe rod de anul trecut, avem solarii, parcele pentru legume şi încercăm pe cât se poate să facem totul cât se poate de ecologic”, a povestit directorul Liceului Agricol din Beclean, Florin Magdea.

În solarii, elevii, sub atenta îndrumare a profesorilor, pregătesc prima cultură de primăvară: ridichi, spanac, ceapă verde şi salată. Anul acesta a fost unul bun pentru agricultură, iar solariile sunt pline. Nici cumpărătorii nu se lasă aşteptaţi, primii pe listă fiind chiar profesorii din liceu, care află de pe tabla din cancelarie ce produse sunt coapate.

Produsele din grădină sunt comercializate în primul rând la colegii noştri, din şcoală. Se afişează în sala profesorală că se vinde spanac sau ce există, se recoltează, se cântăresc şi se dă chitanţă de la contabilitate pe fiecare cantitate, iar banii intră în fondul şcolii, de fapt la veniturile şcolii. Sunt deja şi clienţi din oraş care au auzit ce facem noi aici şi vin şi cumpără direct de la şcoală. La noi nu mai există fondul şcolii de foarte multă vreme pentru că având bani la venituri putem face fel de fel de activităţi şi nici elevii şi nici profesorii nu duc lipsă de nimic”, a spus directorul.

În urmă cu trei ani, cu sprijinul Consiliul Local şi al Primăriei Beclean, Liceul Agricol a beneficiat de reabilitarea din fonduri europene a unui corp de clădire, iar dotările – table ultramoderne, mobilier şi o sală multimedia – au fost făcute cu banii din agricultură.

Elevii învaţă aici că pentru a obţine produse de calitate este necesară şi tehnologie foarte bună. Noi, ca şcoală, le arătăm că poate fi agricultura profitabilă prin cultivarea loturilor cu seminţe de cea mai bună calitate, cu tehnologii respectate de la A la Z se pot obţine producţii bune. Pe elevi i-am încurajat tot timpul să acceseze fonduri europene pentru că ei termină un liceu agricol şi au un punctaj mai mare decât alţi absolvenţi şi, din fericire, avem mulţi dintre absolvenţi care încă ne caută, mai vin pe la şcoală şi ne spun că au reuşit să acceseze fonduri europene prin care s-au dezvoltat”, a adăugat Florin Magdea.

 


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button