Externe

Agenţia UE pentru frontiere a demarat o nouă operaţiune în Marea Mediterană

Distribuiți acest articol!

Agenţia Europeană pentru Gestionarea Cooperării Operative la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene, Frontex, a demarat joi o nouă operaţiune în Mediterana Centrală, cu o atenţie sporită pe contracararea ameninţărilor teroriste şi asigurarea securităţii în Europa, informează dpa și AGERPRES, preluate de MOLDPRES și 10TV.

Operaţiunea Themis înlocuieşte operaţiunea Triton, care a fost lansată în 2014 pentru a ajuta Italia în activităţile sale de control la frontiere.

Themis va continua operaţiunile de căutare şi de salvare a migranţilor ca una dintre principalele sale componente, dar va acorda de asemenea ‘o atenţie sporită aplicării legii’, a subliniat Frontex.

Operaţiunea va urmări să înăsprească presiunile asupra activităţilor criminale, precum traficul de droguri, şi de asemenea va strânge informaţii în efortul de a-i împiedica pe terorişti să intre în UE.

‘Avem nevoie să fim mai bine echipaţi, pentru a contracara grupările criminale care încearcă să intre neobservate pe teritoriul UE’, a declarat directorul executiv al Frontex, Fabrice Leggeri.

În 2017, Frontex a salvat 38.000 de oameni care au încercat să traverseze Marea Mediterană.

Între timp, Biroul European de Sprijin pentru Azil (EASO) a anunţat că cele 28 de ţări membre ale UE, plus Elveţia şi Norvegia, au primit cu 43% la sută mai puţine cereri de azil în 2017 decât în 2016.

În total 707.000 de oameni au înaintat cereri de azil pentru 30 de ţări europene în 2017. Aproape 100.000 dintre aceste cereri au fost înaintate de cetăţeni sirieni. Aceştia sunt urmaţi de irakieni (50.000 de cereri), afgani (47.000) şi nigerieni (42.000).

În 40% dintre cazuri, ţările au emis în primă instanţă decizii pozitive la aceste cereri.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button