ActualitățiExterneIMPORTANTEMAGAZINRomânia

Agenţiile de turism din Moldova cer anularea prezentării testului la COVID-19 la intrarea în ţară

Distribuiți acest articol!

Reprezentanţii mai multor agenţii de turism din Moldova cer anularea prezentării testul pentru diagnosticarea COVID-19 la intrarea în ţară pentru turiştii care vor să călătorească în Moldova, dar şi a celor care revin din vacanţe organizate. O solicitare în acest sens a fost adresată premierului interimar, Aureliu Ciocoi, şi Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică. 

Solicitarea care a fost semnată de preşedintele Asociaţiei Naţionale Agenţilor Economici de Turism din Moldova, Ana Colţa, a fost publicată pe facebook. În adresare se menţionează că în condiţiile în care atât situaţia epidimiologică din ţară, cât şi la nivel mondial a început să se amelioreze, ar fi momentul oportun pentru ca autorităţile să relaxeze condiţiile de intrare în Republica Moldova. Asociaţia cere ca autorităţile să permită atât moldovenilor care se întorc din vacanţe organizate de peste hotare, cât şi cetăţenilor străini care vin în scop turistic din ţări cu puţine cazuri de COVID-19, traversarea frontierei de stat fără a prezenta rezultatul testului PCR COVID-19.

“Asta am solicitat de aceea că testele PCR sunt extrem de scumpe în ţările unde persoanele se odihnesc. Destul de scump pentru persoanele cu copii, de exemplu. În România, acest test, costă în jur de 70 de euro pentru o persoană, în Bulgaria, 45, 60 de euro”, a menționat Eugen Cerches, membru ANAT.

Reprezentanţii din sector sunt convinşi că o dată ce testul de diagnosticare COVID-19 nu va mai fi obligatoriu la intrarea în Moldova, numărul turiştilor, dar şi a doritorilor de a merge în vacanţă peste hotare va creşte, iar tendinţa va genera încasări mai mari în bugetul de stat. Pandemia de COVID-19, dar şi restricţiile impuse de autorităţile din Moldova au pus practic pe butuci industria turismului. Potrivit Biroului Național de Statistică, anul trecut, în țara noastră au venit aproape șapte mii de turiști, cu 65 la sută mai puțin decât în anul 2019. Reprezentanţii serviciului de presă al Guvernului ne-au comunicat că solicitarea agenţiilor de turism nu a ajuns, deocamdată la adresa instituţiei, dar ne-au asigurat că după recepţionarea scrisorii, subiectul va fi examinat.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button