MAGAZIN

ALEGERI LOCALE 2018: Primele încălcări înregistrate de observatori. SUNT GRAVE

Distribuiți acest articol!

La o secție de vot din Chișinău un observator al alegerilor locale a fotografiat un buletin de vot, în alte două s-au înregistrat două cazuri când alegătorii au raportat faptul că la domiciliul lor sunt înregistrate persoane necunoscute și că același lucru s-a întâmplat la scrutinul precedent.

La fel, în Jora de Mojloc din raionul Orhei s-a identificat un automobil care transportă regulat alegătorii la vot, transmite ZdG.md.

Sunt doar câteva dintre constatările de până la ora 07:30 ale observatorilor Promo-Lex, asociație obștească care monitorizează procesul electoral în R. Moldova pe parcursul ultimilor 15 ani.

Asociația Promo-Lex are câte un observator stat în fiecare dintre cele șapte circumscripții electorale și 375 de observator pe termen scurt în toate secțiile deschise în cele șapte localități unde astăzi se aleg primarii: municipiul Chișinău, municipiul Bălți, comuna Leușeni și satul Nemțeni, raionul Hîncești, comuna Volovița, raionul Soroca, comuna Jora de Mijloc, raionul Orhei și comuna Pîrliţa, raionul Ungheni.

În cadrul unui birefing de presă, Pavel Postică, director de program la Promo-Lex, a precizat că în prima jumătatede oră după deschiderea secțiilor, în câteva cazuri s-au identificat deficiențe funcționale ale sistemului informaţional automatizat de stat ”Alegeri” (SIAS “Alegeri”). Totodată, o situație ieșită de comun a avut loc în Jora de Mijloc, raionul Orhei. Potrivit acestuia, în incinta unei secții de vot a fost permis accesul a două persoane care s-au prezentat drept observatori din partea unui partid politic, dar care nu au putut să prezinte legitimațiile corespunzătoare. Persoanele respective ar fi instalat camere de filmare a procesului electoral, iar până la acest moment nu au părăsit secția de votare.

Potrivit observatorilor Promo-Lex, 26 de secții au fost deschise cu cinci minute înainte de ora șapte, 325 de secții de vot au fost deschise la timp, ora 7, iar în 24 de secții uși au fost deschise cu pâlă la 15 minute mai târziu.

În preajma a 11 secții din cele 376 deschise astăzi s-a constatat amplasarea panourilor și afișelor electorale la o distanță mai mică de secții decât cea permisă de lege.

În cel puțin 15 cazuri s-a constatat sigilarea urmelor de vot într-un mod necorespunzător.

În cel puțin cinci secții s-au identificat peste trei mii de buletine de vot, deși acesta este numărul maxim de buletine permis de lege pentru o singură secție.

Până la ora 07:30, au fost înregistrate 1.583 de cereri privind votul la locul aflării, adică la domiciliu.

În următoarea conferință de presă Promo-Lex va prezenta datele colectate până la ora 12:30.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button