ActualitățiExterne

Ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă, convocat la ministerul rus de externe

Distribuiți acest articol!

Ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă, Andrei Neguța, a fost convocat la ministerul rus de externe. Viceministrul rus de externe, Grigori Karasin, i-a exprimat diplomatului moldovean protestul său categoric în legătură cu decizia Guvernului de la Chișinău prin care vicepremierul rus Dmitri Rogozin a fost declarat persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova, transmite IPN.

Potrivit Ministerului de Externe al Federației Ruse, a fost menționat faptul că pe parcursul ultimilor ani autoritățile ruse, în mod constant, lucrează asupra dezvoltării relațiilor cu Republica Moldova. Se menționează măsurile din domeniul economic și comercial. Însă acestea sunt în contrast cu „pașii iresponsabili ai Chișinăului, orientați spre o subminare conștientă a relațiilor moldo-ruse”. La fel, a fost subliniat faptul că în ultima perioadă ținta provocărilor devin nu doar înalți oficiali ruși, pacificatori, dar și simplii cetățeni ai ambelor state.

„Se creează impresia că politicienii de la Chișinău încearcă să obțină rolul „flancului de dreapta” în acea campanie isterică și fără perspective îndreptată împotriva Federației Ruse. Toate acestea trezesc indignare și vor primi un răspuns corespunzător. Mai mult, suntem nevoiți să atragem atenția că astfel de acțiuni periculoase ar putea avea influențe destabilizatoare asupra situației de regiune și în Europa per ansamblu. Acest mesaj este actual în contextul tentivelor continue ale unor politicieni moldoveni de a agrava situația legată de reglementarea transnistreană”, se menționează în nota ministerului rus de externe.

Guvernul a aprobat miercuri, 2 august, o decizie privind aplicarea unor măsuri restrictive prin care vicepremierul Federație Ruse Dmitri Rogozin a fost declarat persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova. Potrivit ministrului de externe și integrării europene Andrei Galbur, Rogozin a făcut mai multe declarații publice care poartă caracter neprietenesc, denigrator și ofensator la adresa Republicii Moldova și a poporului său. Galbur s-a referit la interviul acordat de Dmitri Rogozin postului de televiziune „Rossia 24”, în care acesta și-a permis să facă aprecierii defăimătoare la adresa Republicii Moldova și a cetățenilor țării. De asemenea, vicepremierul rus a avut aprecieri ofensatoare și la adresa autorităților Republicii Moldova.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button