10TVActualitățiBasarabiaIMPORTANTERomânia

VIDEO/ Abuzul asupra unioniștilor este acțiune ilegală. Analiștii critică DUR Autoritățile RM

Distribuiți acest articol!

Participanții Marșului Centenar sunt încă blocați la punctul de trecere a frontierei Leușeni. Abuzul la care sunt supuși participanții Marșului Centenar este o acțiune ilegală, spun analiști politici, jurnaliști, membrii partidelor politice, lideri de opinie din Republica Moldova și România. 

Anatol Țăranu, analist politic:

„Eu cred că  această situație vorbește despre ticuri antiromânești ale actualei guvernări și acest lucru nu poate să nu trezească nedumeriri, dar și îngrijorare, fiindcă au mai existat situații de acest fel și ele se rezolvau într-o formulă absolut acceptabilă. Ceea ce se întâmplă acum și formarea unui asemenea precedent, vorbește despre faptul că actuala guvernare se găsește sub influența lui Dodon, dar nu este o guvernare care privește și are o atitudine față de România, ca față de stat-prieten, ca față de o relație între două state.”

Ana Guțu, Vice-președinte Partidul Unității Naționale:

„Desigur că suntem cu toții indignați de ceea ce se petrece și ne pare rău de ceea ce se întâmplă. Dacă aș fi o instituție de stat, desigur că aș ordona să fie totul în ordine. Vedeți care este atitudinea guvernului de la Chișinău.”

Anatol Petrencu, analist politic:

Este revoltător acest lucru! De ce? Pentru că în Anul Centenarului Unirii ar fi bine să dăm dovadă de solidaritate între noi românii de aici, din Republica Moldova cu românii de dincolo de Prut. Acest marș este unul excepțional, unul de excepție, iar în așa car, autoritățile Republicii Moldova trebuie să fie deschise și să facă și ei un act de excepție.”

Marius Lulea, analist politic de la București:

„Este cel puțin dubioasă atitudinea autorităților din Republica Moldova, legată de participanții la Marșul Centenar. Cu atât mai mult, cu cât majoritatea și se vede asta în imagini, sunt tineri înarmați la maxim cu tricolorul românesc și nu ar putea, să constituie în niciun moment o amenințare asupra securității cetățenilor Republicii Moldova. Nu știu ce se întâmplă în Republica Moldova la moment, dar pare că regimul actual tinde să răcească relațiile cu România și tind să cred că este un act premeditat, prin care se dorește îndepărtarea față de vectorul vestic al Republicii Moldova.”

Vladimir Bolea, Președinte OT Chișinău a Partidului Acțiune și Solidaritate:

„Începând cu data de 26.08.2018, Partidul Democrat din Moldova s-a developat definitiv. În societatea moldovenească nu mai există nici o forță politică sau civică, care să mai creadă că PDM este un partid de dreapta și proeuropean. Prin ne permiterea intrării în Republica Moldova a manifestanților unioniști, PDM ne demonstrează definitiv, că PDM este un partid antieuropean, antiromân și fără nici o diferență în abordarea inclusiv și a problemei unionismului de PSRM. Dictatura PDM-PSRM -a instaurat în R.Moldova.”

Vlad Țurcanu, analist politic:

„Cu o garnitură de partid compusă pe jumătate din foști comuniști, ceilalți fiind simpli oportuniști, acțiunile acestei grupări politice au vădit un dispreț programatic față de aspirațiile românești. Poliția de frontieră a primit ordinul de a bloca Marșul Centenar nu de la Dodon, care n-are nicio atribuție legală în acest sens, ci de la structurile politice și de securitate controlate de PD. Tot așa cum mai devreme acestea l-au lipsit pe președintele Băsescu de cetățenia moldovenească, chiar dacă public i-au cedat lui Dodon acest „merit”.

Marșul Centenar urma să treacă Prutul în seara zilei de duminică, 26 August pe Podul feroviar de la Ungheni, însă PF le-a interzis accesul. În aceeași seară unioniștii au plecat la punctul de trecere Albița unde au stat două nopți în corturi. În aceste momente ei încearcă din nou să treacă frontiera.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button