Actualități

Analiză BBC. Ce vrea cu adevărat Vladimir Putin de la Joe Biden

Distribuiți acest articol!

Rusia a inclus recent SUA pe lista oficială a „statelor neprietenoase”, deci summitul de la Geneva dintre președintele rus Vladimir Putin și cel american Joe Biden din 16 iunie nu va fi o întâlnire prietenoasă.

„Summitul este important din punct de vedere al simbolismului, deoarece plasează Rusia în aceeași ligă cu SUA, iar pentru Putin simbolismul nu este lipsit de importanță”, spune Andrei Kortunov, directorul grupului de reflecție RIAC de la Moscova.

Întâlnirea are loc la începutul mandatului lui Biden, în timpul primei sale vizite în străinătate și la cererea sa, toate puncte bonus pentru Kremlin. Este, de asemenea, un summit complet și nu o scurtă întâlnire anexată la un alt eveniment.

Și, în ciuda unei agende aglomerate, inclusiv summit-ul NATO de la Bruxelles, există un interes deosebit pentru punctul final a vizitei europene a lui Joe Biden, întâlnirea față în față de la Geneva cu Vladimir Putin.

Casa Albă spune că scopul său este o relație „stabilă” și „previzibilă” cu Rusia. Dar Vladimir Putin își ține secrete intențiile încă de când „omuleții verzi”, oameni cu uniforme militare fără însemne, au intrat în Crimeea în 2014 și au anexat pensinsula.

Acela a fost începutul deteriorării relațiilor dintre Rusia și SUA.

Vladimir Putin a declarat în weekend pentru televiziunea rusă de stat că există chestiuni în care cele două state pot colabora, începând cu noi discuții privind controlul armelor nucleare, conflicte regionale, inclusiv Siria și Libia, și schimbările climatice.

„Dacă putem crea mecanisme pentru a lucra la aceste probleme, atunci cred că putem spune că summitul nu a fost în zadar”, a spus Putin.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button