ActualitățiExterne

Analiză FUMN// Vizita lui Trump în Polonia și noul proiect Intermarium

Distribuiți acest articol!

Vizita lui Trump în Polonia – simbolistică și impact

Fundația Universitară a Mării Negre, institutul aflat sub egida Academiei Române a venit recent cu o nouă analiză. De data aceasta, Petrișor Peiu a analizat vizita președintelui SUA în Polonia.

Din multe puncte de vedere, pentru estul Europei, evenimentul central al săptămânii care se încheie este vizita la Varșovia a președintelui american, Donald Trump.

Este important să înțelegem câteva lucruri. În primul rând, pentru ce merge Trump la Varșovia? Pretextul oficial al vizitei președintelui american este plin de semnificații: participarea la cel de-al doilea summit al Inițiativei “celor trei mări”, vehicolul ambițiilor poloneze de a deveni liderul estului Europei.

Întâlnirea celor 12 șefi de stat europeni, participanți la formatul “celor trei mări” era programată inițial la Wroclaw, capitala Sileziei dar, din motive de securitate se spune, s-a mutat la Varșovia. Poate că, tot simbolic, este binevenită mutarea de la Wroclaw; acesta este fostul oraș german Breslau, capitala Sileziei germane până la Conferința de la Postdam (1945) și reprezintă, pentru germani, amintirea dureroasă a “mutării forțate” de către sovietici și polonezi a peste 4,5 milioane de germani dincolo de linia Oder-Neisse, mutare în care au murit 650.000 de suflete.

Proiectul de țară al Poloniei: Inițiativa celor Trei Mări

Pe de altă parte, Inițiativa celor Trei Mări este “proiectul de țară al Poloniei” și constă în legarea Mării Baltice de cele două mări sudice, Marea Neagră și Adriatică, printr-un coridor de 12 state, care să permită Poloniei să își exercite influența și leadership-ul natural al celui mai mare stat estic (aproape 40 de milioane de locuitori).

Practic, polonezii ar dori să genereze un nou format politic, care să cuprindă tot estul Uniunii Europene (cele trei state baltice, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Croația, Slovenia, Bulgaria, Austria și România) și astfel, să mute paradigma acestei regiuni de la poziționarea pe axa Est-Vest (raportarea la Germania și la Federația Rusă) către poziționarea pe axa Nord-Sud (raportarea la regiunea însăși).

Inițiativa “celor trei mări” sau reactualizarea vechiului Intermarium

Ambițiile polonezilor vin din trecutul interbelic, atunci când Josef Pilsudsky a lansat conceptul Intermarium (Miedzymorze), un proiect de federație cuprinzând Lituania, Letonia, Estonia, Finlanda, Belarus, Ucraina, Ungaria, România, Iugoslavia și Cehoslovacia. Acest proiect a avut parte de opoziția axei Est-Vest, atât URSS cât și Germania și Marea Britanie opunându-se acestuia.

În timpul ocupației sovietice, polonezii au uitat subiectul, dar l-au descoperit subit în 1991, când s-a format grupul Visegrad (Polonia, Ungaria și inițial Cehoslovacia, iar din 1993 cu Cehia și Slovacia), un grup cu obiectivul clar de a defini o regiune central-europeană, delimitată clar atât de nefrecventabilele România și Bulgaria, cât și de belicoasele republici iugoslave.

Acest grup, numit în cancelarii V4, a concentrat practic, premianții fostului lagăr socialist și i-a propulsat împreună în NATO și UE. După venirea la putere în Polonia a conservatorilor (PIS) și a FIDESZ în Ungaria, formatul V4 a fost relansat cu forță, devenind un for de coagulare a identității esticilor, vazută ca opoziție la supremația strivitoare a Germaniei în Europa. Pe acest fond, președintele polonez Duda lansează Inițiativa celor Trei Mări, împreună cu omologul său croat la Dubrovnik (2016), inițiativă la care au aderat toate statele estice din Uniunea Europeana, plus enigmatica și bine-poziționata Austrie.

O vizită plină de simbolistică

În acest context, Trump merge la Varsovia să “binecuvânteze” inițiativa președintelui Duda, într-un gest care marchează multe puncte simbolice:
– este o revenire la vizita președintelui G.W. Bush, care a vizitat la începutul mandatului său Polonia, în 2001, înainte de a vizita statele vestice;
– este, în același timp, o vizită făcută în fieful campionului (PIS- partidul care conduce Polonia) contestarii excesivității Uniunii Europene și al campionului luptei pentru redarea de suveranitate statelor naționale;
– este și o vizită într-una din cele numai cinci țări din NATO care alocă 2% bugetului de apărare, țara care va primi anul acesta vizita a 5.000 de militari americani pe parcursul a două exerciții;
– este și o vizită de mulțumire pentru sutele de mii de polonezi-americani care l-au ajutat pe Trump să câștige anul trecut state-cheie, precum Michigan, Wisconsin și Pennsylvania;

– este și o vizitp de promovare a exporturilor americane- modalitate de a recâștiga influența globală prin exportul masiv de gaz și țiței, în contextul în care inițiativa celor trei mări dorește să dezvolte o infrastructură energetică regională, oferind exportatorilor americani de gaz natural lichefiat (LNG) o piață care vrea să îndulcească amarul monopolului rusesc (în iunie a sosit primul transport de LNG american în Polonia).

Simbolismul vizitei este subliniat și de momentul central al zilei de 6 iulie: Trump ține un discurs istoric în Piața Krasinski, în fața monumentului ridicat pentru omagierea celor 200.000 polonezi uciși de gloanțele germane și șirețenia sovietică în timpul revoltei varșovienilor din 1944.

Analiza completă a expertului FUMN Petrișor Peiu o puteți citi aici.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button