ActualitățiBasarabia

Angajații CFM: Nu mai votați pentru cei care au înșelat oamenii și au jefuit țara! Nu mai votați pentru ciuma roșie!

Distribuiți acest articol!

Angajații Căilor Ferate ale Moldovei ne-au transmis că în aceste zile are loc o mare bătaie de joc la adresa lor, totul fiind organizat de noul șef al CFM Oleg Tofilat în parteneriat cu socialistul Igor Dodon. În momentul de față s-au plătit salariile doar la Ocnița și Basarabeasca, oamenii fiind forțați să voteze cu socialiștii și comuniștii lui Dodon și Voronin, ne-au transmis liderii de sindicat.

„Nu mai votați pentru cei care au înșelat oamenii și au jefuit țara! Nu mai votați pentru ciuma roșie!!!”, este mesajul angajaților CFM pentru moldoveni.

Tofilat propune angajaților să facă credite, în loc să le plătească salariile

Oleg Tofilat susţine că va încerca să-şi convingă angajaţii să împrumute de la bancă echivalentul celor 6 salarii neachitate, iar rata lunară să o plătească din propriul buzunar. 

La rândul său, CFM îşi va asuma angajamentul să achite dobânzile şi taxele aferente creditului, iar când va aduna banii necesari, să stingă datoriile angajaţilor săi faţă de creditori.

Oleg Tofilat susţine că a purtat negocieri cu reprezentanţii unei banci comerciale care sunt gata să colaboreze cu CFM, iar până la sfârşitul lunii iulie angajaţii ar putea accesa creditele de consum.

“Formal iese că dacă, de exemplu, domnul Cutărescu primeşte 6.000 lei pe lună are o restanţă de 5 luni. El primeşte de la bancă 30.000. Peste o lună el va încasa salariul de la întreprindere de 6.000 de lei, dintre care vreo 600 va avea de rambursat creditul. Însă 30.000 deja i-a încasat în buzunar”, a afirmat şeful CFM, Oleg Tofilat.

Şeful CFM dă asigurări că toate creditele vor fi închise după ce întreprinderea va vinde activele neutilizate, în mare parte imobile, pe care le-a sos la mezat.

“Dacă peste 4-5 luni Calea Ferată din Moldova va acumula mijloacele necesare pentru a acoperi datoriile la credite, noi rambursăm, achităm angajaţilor salariul şi deja angajatul are de făcut alegerea, ori îşi acoperă creditul, ori rămâne client al băncii”, a menţionat şeful CFM, Oleg Tofilat.

Președintele federației sindicale de ramură, Ion Zaporojan, nu crede că este o soluţie bună, dar susţine că va discuta cu feroviarii pentru a afla şi părerile lor.

“E o atârnare disperată, oamenii nu mai cred în nimeni. Şi eu nu cred că oamenii o să fie de acord cu chestiunea asta pe care o promite directorul general. 

Omul, conform legii, e asigurat prin lege şi Constituţie să primească salariu o dată în lună”, a spus președintele Federației Sindicale a Feroviarilor, Ion Zaporojan.

Am încercat să aflăm părerea angajaţilor CFM. Cei din Străşeni au rămas stupefiaţi când au aflat despre propunerea conducerii întreprinderii.

“Oare nu a fost de ajuns cât şi-au bătut joc de noi? Nouă ne trebuie creditele celea? Nouă ne trebuie banii. Şi să nu umble cu prostii.”

Unii s-au arătat disponibili pentru dialog.

“Totuşi, trebuie să vedem propunerea lor, să vedem ce propun şi atunci o să analizăm şi o să vedem.”

Cei peste 6.300 de angajaţi ai Căilor Ferate din Moldova nu şi-au ridicat salariile din luna ianuarie. În prezent, restanţele salariale faţă de angajaţi se ridică la peste 120 de milioane de lei.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button